Nakon teške bolest umro Sulejman Tihić

Spread the love
Menprom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić preselio je na ahiret večeras u 63. godini u Sarajevu nakon teške bolesti, potvrđeno je za “Avaz” iz više izvora. Večeras za 20 sati zakazan je hitan sastanak ljekarskog konzilija, nakon čega će vjerovatno biti saopćena tužna vijest.

Reha Centar

Od dolaska u KCUS 22. augusta Tihić je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Tihić je već mjesecima zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme oporavljao se u svojoj kući u Bosanskom Šamcu.

Operiran je u Njemačkoj 4. oktobra prošle godine, a ljekari su izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom. Zadovoljan je bio i sam Tihić, koji se ubrzo nakon operacije počeo kretati, a bio je i u kontaktu sa svojim saradnicima u Sarajevu.

No, njegovo zdravstveno stanje naknadno se pogoršalo, zbog čega je i bio odsutan iz javnosti.

Vođenje stranke privremeno je preuzeo Tihićev zamjenik, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Od djetinjstva do sada, Tihić je imao ukupno četrnaest operacija, počevši od krajnika, slijepog crijeva, zapetljanja crijeva, povrede noge, kuka, debelog crijeva, pluća..

Sulejman Tihić rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1975.  Od 1975. do 1983. bio je sudija i javni tužilac u Bosanskom Šamcu, a potom advokat do 1992. Član je Stranke demokratske akcije BiH od njenog osnivanja 1990. godine. Izabran je za predsjednika SDA na Trećem Kongresu stranke 2001.

Na Četvrtom kongresu SDA održanom 26. maja 2005. u Sarajevu ponovno je izabran za predsjednika stranke, da bi na Petom kongresu SDA, održanom 26. maja 2011. u Sarajevu, izabran za predsjednika stranke, što mu je bio treći mandat.

Od maja do augusta 1992. bio je zatočenik u logorima u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici (Beograd, Srbija) i Sremskoj Mitrovici (Srbija). Nakon oslobađanja iz logora bio je od 1994. do 1996. šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Njemačkoj. Od 1996. do 1999. bio je ministar – savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tihić je od 1996. do 2000. bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske te njen potpredsjednik od 2000. do 2002.  U oktobru 2002. na općim izborima izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Tihić je 2011. izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U povodu obilježavanja 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma, 2008. godine dodijeljeno mu je priznanje za promoviranje tekovina antifašizma.

Tihić je odlukama općinskih vijeća Grada Bihaća i Odžaka imenovan za počasnog građanina ovih bh. gradova. Iza sebe je ostavio suprugu i troje djece.

Autor: Redakcija -avaz.ba

Komentari

Komentara

Posted In: