Najava promocije knjige ”Trzaji”

Menprom

U organizaciji  Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić” Tuzla i Grada  Tuzla  u utorak 17.februara u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u 12 sati održat će se predstavljanje reprinta izdanja knjige Strahimira Kranjčevića „Trzaji” iz 1902. godine.

Reha Centar

Na promociji će govoriti gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, direktor Biblioteke „Derviš Sušić” dr.sc.Edin Jahić, književnik Mile Stojić i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović.

U Kranjčevićevim pjesmama osjećajnost dominira nad misaonom stranom. Za njegovu poeziju je rečeno da je „lirika grča, trzaja i plača“.

Silvije Strahimire Kranjčević rođen je u Senju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po nagovoru oca pošao je u Rim da uči vjersku školu, ali je u kolegijumu u Rimu ostao svega osam mjeseci, jer nije imao volje za svećenički poziv.

U Zagrebu je stekao učiteljske kvalifikacije, zatim je službovao kao učitelj u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu. U Sarajevu je uređivao književni list. Umro je u Sarajevu 1908. godine.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara