Ambasador Republike Indonezije u posjeti Tuzli

Menprom

U ponedjeljak, 19.6.2023., ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gosp. Roem Kono, sa saradnicima, boravio je u službenoj posjeti Tuzli i tom prilikom se susreo sa gradonačelnikom Tuzle, dr.sc. Zijadom Lugavićem. Povod posjete Tuzli je partnerstvo Ambasade Indonezije sa Univerzitetom u Tuzli i predstavljanje tradicionalnog indonezijskog muzičkog instrumenta anklunga učesnicima 27. Ljetnog univerziteta. Naime, Univerzitet u Tuzli, odnosno Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, je u saradnji sa ambasadom Indonezije i Kućom plamena mira, organizovao upoznavanje sa anklungom i interaktivnu radionicu, koju je  vodio indonezijski umjetnik Manshur Praditya.

Reha Centar

Nj.E. ambasador Kono je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Univerzitetom u Tuzli , te napomenuo da ovo nije prva saradnja ambasade Indonezije i tuzlanskog Univerziteta, kao ni prvi susret sa gradonačelnikom Tuzle. „Ako niste znali,  imamo nekoliko Indonežana i Indonežanki koji žive u Tuzli i okolini. Naše Indonežanke su u braku sa Tuzlacima, jedna od njih je vrlo poznata muzičarka u Indoneziji i svira gitaru. Jako smo ponosni.  Vrlo sam sretan što danas imam priliku da se upoznam sa vašim gradonačelnikom. Tuzla je jako poznat grad i već ranije smo započeli razgovore o dubljoj kulturnoj saradnji. Današnji program će biti početak te saradnje i nadam se da ćemo u budućnosti otvoriti i ostale mogućnosti“, izjavio je ambasador, Nj.E. Roem Kono.

Gradonačelnik Lugavić se zahvalio ambasadoru Indonezije na posjeti i na partnerstvu u realizaciji jednog ovakvog projekta, te dodao „U pitanju je jedan veoma značajan događaj u organizaciji Edukacijijsko rehabilitacijskog fakulteta i Kuće plamena mira, gdje će se našim građanima i mladim muzičarima predstaviti tradicionalni indonezijski instrument. Na taj način ćemo upoznati dio kulture i tradicije Indonezije. Nakon razgovora sa Nj.E. ambasadorom Kono, uvjeren sam da ćemo u budućem periodu realizovati još neke nove zajedničke aktivnosti u oblasti kulture i privredne saradnje.“

Interaktivna muzička radionica, pod nazivom „Anklung – zvuk Indonezije“, održana je u Kući plamena mira, u okviru 27. Ljetnog Univerziteta u Tuzli. Indonezijski muzičar, Manshur Praditya, najsjajniji primjer savremene angklung umjetnosti. Diplomirao je na Institutu za kulturu i umjetnost, s glavnom disciplinom angklung muzike i muzike od bambusa. Uspio je sačuvati blago angklung muzike kombinirajući je s različitim oblicima moderne muzike, kao što su rock, pop i elektronska plesna muzika. Njegova saradnja s mnogim poznatim umjetnicima i muzičarima u Indoneziji donijela mu je ogromnu popularnost u njegovoj zemlji. Pravi je ambasador muzike svoje zemlje, oduševljava publiku u gradovima širom svijeta.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara