Svečano otvoren Spomen-park i spomenik braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine – 15. maj

Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić, danas je svečano  otvorio Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH – 15. maj, na Brčanskoj Malti, u znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995.godine. Spomen-park Grad Tuzla poklanja građanima u povodu obilježavanja Drugog oktobra – dana oslobođenja Tuzle, velikog jubileja, 80 godina od oslobođenja Tuzle 2. oktobra 1943.godine, kao i 31. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

“Dan oslobođenja Tuzle u 2. svjetskom ratu tradicionalno proslavljamo. Ove godine smo se odlučili da ta proslava traje dva dana. Danas otvaramo ovaj Spomen park 15. maj, koji je  veoma značajan datum, ako ne i najznačajniji datum u novijoj historiji Tuzle. Tog dana Tuzla je ponovo odbranjena, odbranjen je tuzlanski način života, zajednički život i ona ideja antifašizma, ljubavi i poštovanja različitosti. To je ono što Tuzla jeste. Otvaranje Spomen parka je još jedna dodatna nota u obilježavanju Dana grada Tuzle, moramo čuvati uspomenu na branioce grada Tuzle i ovo spomen obilježje je jedan od načina da to činimo. Ovo je još jedna potvrda istrajnosti i napora u kontinuitetu Gradske uprave Tuzla da se sačuva uspomena na herojsku odbranu našeg grada, ali i herojski put Armije Republike BiH, tekovina antifašizma i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine. Tuzla je posebno mjesto sa hiljadugodišnjom historijom i centar suživota različitih kultura.  Prkos, ljubav i ljudskost, to je ono što povezuje sve epohe i sve ljude ovog grada. Građanke i građani Tuzle su i danas svijetli primjer uspješne harmonizacije odnosa među bosanskohercegovačkim različitostima. Ovaj Spomen park i spomenik braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz da građanima Tuzle nikada nećemo zaboraviti hrabrost, sabranost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ove godine. Nikada se nećemo moći odužiti onima koji su svoje živote i svoje zdravlje uložili u mir i slobodu˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Na svečanosti otvorenja Spomen parka, obratila se savjetnica člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, prof.dr. Dženeta Omerdić, te je kazala:”Najvažnije je da se nastavi sa antifašističkim tekovinama koje Tuzla stoljećima njeguje. Ovaj spomenik treba da simbolizira i da nas još snažnije usmjeri ka njegovanju kulture sjećanja. Kultura sjećanja nije kultura mržnje i razdora, već učenje lekcija iz prošlosti. Da očuvamo dostojanstvo svih onih koji nisu više sa nama.˝

O značaju 2. oktobra 1943, ali i 15. maja 1992. godine govorio je i Meša Bajrić, koji je u to vrijeme bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzle.“U trenutku kada obilježavamo 80. godišnjicu oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, 31. godišnjicu formiranja 2. korpusa Armije RBiH, sa zadovoljstvom ističem da smo i 15. maja 1992. godine bili skupa, na braniku tradicionalnih bosanskih vrijednosti. Nije fraza, uistinu, da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili u stroju odbrane teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Danas kada otvaramo ovaj spomenik prilika je da još jednom podsjetimo na jedinstvo naroda, policije i vlasti u Tuzli u najtežim trenucima. Tuzla i njeni građani su 15.maja bili skupa na braniku odbrane tradicionalnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i Tuzle”, kazao je Meša Bajrić.

 

Ceremoniji svečanog otvaranja pored delegacije Grada Tuzle, Gradskog vijeća, te građana i brojnih zvanica iz javnog i političkog života, prisustvovali su i pripafnici policije te drugih odbrambenih jednica koje su učestvovale u odbrani Tuzle tokom agresije 1992.-1995.

“Mnogi od nas su ostavili svoje dijelova tijela, mnogi su ostali bez bliskih osoba, mnogi su dali i živote za ovo što danas uživamo. Ovaj Spomen park podsjeća na događaje iz perioda odbrane Tuzle i 15. maj dan kad je odbranjena Tuzla i kada je spriječeno ono što se od strane agresora dešavalo u drugim gradovima u BiH. Moram istaći zahvalnost bivšem i sadašnjem gradonačelniku Tuzle koji su podržali našu dugogodišnju inicijativu da na adekvatan način obilježemo mjesto odbrane Tuzle. Moram istaći da smo pozitivno iznenađeni ovakvim rješenjem i ovakvim zdanjem koje ima višetruku svrhu,” kazao je Ahmet Zulić  predsjednik Udruženja policije “Manevarac” Tuzla.

aktuelno.ba / Grad Tuzla

Komentari

Komentara