Mevludska svečanost u Gornjoj Tuzli (FOTO/VIDEO)

Rental Travel

Mjesec rebiul-evvel je mjesec Poslanikovog, a.s., rođenja, kao i mjesec njegovog preseljenja na Ahiret. Božijom odredbom Poslanik, a.s., je rođen i preselio je na budući svijet 12. rebiul-evvela, zato je to dan sjećanja na njega.

Reha Centar

Prigodnim mevludskim programom ovaj veliki dan za muslimane obilježen je i u Hadži Iskenderovoj džamiji u Gornjoj Tuzli u prisustvu velikog broja vjernika.

DSC_0046_7001 DSC_0045_7000

Treba napomenuti da se ovaj mevlud zove još i “Carski mevlud”, da je danas po dugogodišnjoj tradiciji u Gornjoj Tuzli upriličen za muškarce nakon podne namaza, a sutra za žene.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić, čule su se brojne ilahije i kaside, a u centralnom dijelu svečanosti prigodan vaz i govor održao je Hfz: Edin ef. Delić.

EDIN EF DELIĆ

Tradicija učenja mevluda u Gornjoj Tuzli stara je koliko i samo mjesto, jer se na ovaj dan džematlijr Gornje Tuzle sa ponosom sjećaju “Uzora svih uzora” i svog prvaka Muhameda s.a.v.s. i njegovog rođenja i preseljenja sa ovog svijeta.

MEVLUD

MEVLUD U GORNJOJ TUZLI

Inače, muslimani širom svijeta učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se, ne samo njegovog rođenja nego i života i vjerovjesničke misije.

Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i vjerovjesnik i uzor kako treba živjeti. Vjerovjesnik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

MEVLUD U GORNJOJ TUZLI

Poslanik Muhammed a.s. rođen je ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, odnosno 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, te se stoga ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, svečano obilježava brojnim manifestacijama u džamijama širom svijeta. Muslimani se na ovaj način prisjećaju poslanikovog života i njegove vjerovjesničke misije

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara