Upriličena mevludska svečanost u Hadži Iskenderovoj džamiji u Gornjoj Tuzli FOTO

*Salavat učimo, stazama Poslanika hodimo*

Prigodnim mevludskim programom u Hadži Iskenderovoj džamiji u Gornjoj Tuzli u prisustvu velikog broja vjernika obilježen je 12. rebiul-evvel, mjesec Poslanikovog, a.s., rođenja, kao i mjesec njegovog preseljenja na Ahiret.

Treba napomenuti da se ovaj mevlud zove još i “Carski mevlud”, te da je po dugogodišnjoj tradiciji u Gornjoj Tuzli, kao rijetko gdje, današnji mevlud upriličen za muškarce nakon podne namaza, a da će sutra nakon podne namaza biti upriličen i mevlud za žene.

Na samom početku prisutnim vjernicima se obratio  glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić koji je u svom kratkom uvodnom obraćanju naglasio da je sve ono što nam je iza sebe i svog dunjalučkog života ali i poslaničke misije ostavio voljeni Poslanik Muhamed a.s. jasan putokaz kroz život na dunjaluku u svim situacijama i svim vremenima.

Na samom kraju mevludske svečanosti prisutnim vjernicima se obratio i Hfz. Abdulah ef.Kapo koji je posebno naglasio da je Poslanika Muhameda a.s. u očima njegovih ashaba bio toliko lijep da su ga poredili sa ljepotama sunca i mjeseca, a da je njegovo dobročinstvo prema drugima, slabijima i onima koje je kao vojskovođa osvajao prevazilazilo granice dobrote jer je to čak i danas teško shvatiti i razumjeti.

  • Današnji osvajači, carevi i kraljevi kada osvoje neku teritoriju i pokore neki narod ubijaju,ruše i opustoše sve što je pred njima dok je Muhamed a.s. kada je recimo po povratku u Meku iz koje je protjeran i u kojoj je u vrijeme poslanstva bio izložen svakojakoj nepravdi praštao svima pa čak i onim najljućim neprijateljima.On je još pozvao vjernike a posebno mlade da uče i izučavaju nauke, da bdu obrazovani i pametni i da služe časno svojim porodicama, sredinama u kojima žive i samoj zajednici i državi jer je to temelj na koji ih obavezuje i Uzvišeni Allah. Na kraju je dodao da kada vjernik dosegne nivo da je obrazovan i školovan uz praksu i postupke koje je imao naš voljeni Poslanik Muhamed a.s takvi nemaju straha i ne boje se bilo kakvih dunjalučkih izazova- kazao je između ostalog Hfz. KAPO.

Tradicija učenja mevluda u Gornjoj Tuzli stara je koliko i samo mjesto, jer se na ovaj dan džematlije Gornje Tuzle sa ponosom sjećaju “Uzora svih uzora” i svog prvaka Muhameda s.a.v.s. i njegovog rođenja i preseljenja sa ovog svijeta.

R.T.

FOTO GALERIJA

Komentari

Komentara