Medžlis Tuzla darovao knjige u tri tuzlanske škole

Spread the love
Rental Travel

Program obilježavanja Dana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla nastavljen je darivanjem knjiga dvjema osnovnim i jednoj srednjoj školi u Tuzli.

Reha Centar

U četvrtak, 15. februara 2024. godine upriličene su posjete osnovnim školama „Kiseljak“ i „Miladije, te Srednjoj mješovitoj hemijskoj školi te im je darovano oko 470 novih lektirnih naslova.

Pomenute škole je posjetio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović sa imamima i članovima Savjeta glavnog imama.

U sve tri škole priređeni su prigodni programi. Izveli su ih učenici, zajedno sa profesorima, u znak zahvalnosti za darovane knjige. Zahvalnost su biranim riječima iskazali i direktori škola Emina Muminović, Igor Hudić i Alija Mrkonjić.

Glavni imam Huskanović je tokom posjeta ukazao na značaj datuma 15. februara – Dana Medžlisa Tuzla koji je povod darivanja knjiga. Ukazan je značaj na Gazi Turali-bega, njegovog vakufa i doprinos na polju obrazovanja, te na činjenicu da su projekti poput ovog jedan od načina da se nastave činiti djela koja su danas, stotinama godina poslije velikog vakifa, nastavak činjenja dobra za ovaj grad i njegove građane.

Projekat darivanja knjiga osnovnim i srednjim školama u Tuzli započeo je 2021. godine. Do danas je obogaćen bibliotečki fond dvanaest škola (osam osnovnih i četiri srednje) sa oko 2.000 novih lektirnih naslova.

Lektirni naslovi koji se doniraju školama biraju u saradnji sa školama i uposlenicima, te se daruju oni naslovi koji su deficitarni u bibliotekama, a koji su predviđeni nastavnim planom i programom. Projekat se realizuje uz podršku Aktiva vjeroučitelja Medžlisa Tuzla, a planirano je da obuhvati i druge osnovne i srednje škole. Posebnu podršku ovom projektu daju nastavnici i profesori islamske vjeronauke u tuzlanskim školama.

Današnje darivanje knjiga jedna je od aktivnosti programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla koji se obilježava 15. februara, na dan kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku.

Komentari

Komentara