Potpisani ugovori sa stipendistima Fonda za stipendiranje Medžlisa Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Fond za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ove školske godine dodijelio je 28 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima.

Reha Centar

Potpisivanje ugovora sa ovogodišnjim stipendistima upriličeno je u četvrtak, 15. februara 2024. godine u Centru za mlade Tušanj.

Stipendistima se ovom svečanom prilikom obratio glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Ističući značaj obrazovanja i učenja glavni imam hafiz Huskanović uputio je čestitke stipendsitima, te poželio da im ova stipendija bude poticaj više u postizanju dobrih rezultata na polju učenja.

Ugovore su stipendisitima uručili glavni imam hafiz Huskanović i predsjednik Komisije Fonda za stipendiranje Mumin-ef. Mumić.

-Stipendiranjem su obuhvaćeni daroviti i vrijedni učenici kao i učenici težeg socijalnog statusa, a kao i ranijih godina jedan dio stipendija predviđen je za učenike iz Podrinja. Svjesni poteškoća s kojima se susreću Bošnjaci u Podrinju, Izvršni odbor Medžlisa IZ Tuzla je, na prijedlog glavnog imama Huskanovića, donio odluku o stalnom stipendiranju četvero učenika iz povratničkih mjesta i u tome se istrajava već nekoliko godina, kazao je predsjednik Komisije efendija Mumić.

Komisija Fonda za stipendiranje razmatrala je sve pristigle prijave. Pri odabiru kandidata prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih. Ukupna sredstava namijenjena za stipendije u ovoj školskoj godini iznose oko 18.000 KM, a primarni fond iz kojeg se finansiraju stipendije su izdvajanja uposlenika Medžlisa IZ Tuzla u prvom redu, potom vakifa i džematlija sa ovog područja. U proteklih 12 godina kroz ovaj i slične projekte stipendirano je oko 500 učenika i studenata, što s pravom ovaj projekat čini jednim od najvažnijih projekata Medžlisa Tuzla.

Potpisivanje ugovora jedna je od aktivnosti programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla, a potpisivanje je simbolično upriličeno na dan kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku. Uzimajući u obzir činjenicu da su posebno mjesto u trajnim dobrima koje je iza sebe ostavio Gazi Turali-beg zauzimala ona koja se tiču obrazovanja i mladih ovo je jedan od načina očuvanja tog traga koji je u ovom gradu ostavio Gazi Turali-beg.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara