Međunarodna potjernicu za Novakom Đukićem

Spread the love
Menprom

Sud Bosne i Hercegovine će raspisati međunarodnu potjernicu za generalnom Vojske Republike Srpske (VRS) Novakom Đukićem, osuđenim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 20 godina zatvora. Za njim je prije tri dana na zahtjev tog istog suda raspisana centralna potjernica, jer je prilikom pokušaja uručenja drugostepene presude putem Osnovnog suda u Banjoj Luci i Sudske policije Suda BiH utvrđeno da se ne nalazi na prijavljenoj adresi.

Reha Centar

Sud BiH je jučer, 8. oktobra, poslao zahtjev Centru javne bezbjednosti Banja Luka i Gradu Banja Luka za dostavu uvjerenja o državljanstvu i daktiloskopskog materijala za osuđenog, nakon čijeg dostavljanja će se ispuniti potrebni uvjeti za raspisivanje međunarodne potjernice.

Kad međunarodna potjernica bude raspisana, primit će je i Interpol Srbije i po njoj je obavezan postupiti, uz poštivanje zakonskih propisa Republike Srbije koji se odnose na izručenje potraživanih osoba.

“Nakon lociranja osuđenog poduzet će se dalje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Republike Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora”, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je saopćio kako je “branilac osuđenog Novaka Đukića obavijestio Sud Bosne i Hercegovine 20. 6. 2014. godine da se njegov branjenik nalazi na liječenju u Republici Srbiji. Posljednje informacije u vezi s liječenjem Novaka Đukića Sud BiH primio je 9. 7. 2014. godine. Drugostepena presuda Suda BiH dostavljena je braniocu osuđenog advokatu Miloradu Ivoševiću, 21.07.2014. godine”, saopćeno je iz Suda BiH.

Osuđenom Novaku Đukiću pokušano je uručenje drugostepene presude putem Osnovnog suda u Banjoj Luci i putem Sudske policije Suda BiH, ali je utvrđeno da se ne nalazi na prijavljenoj adresi, navode iz Suda BiH i dodaju kako je, osim toga, Sud u Banjoj Luci “napravio propust zavođenjem molbe Suda BiH za pružanje pravne pomoći na pogrešan sudski referat, što je rezultiralo kasnim uzimanjem predmeta u rad i protekom roka za stupanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora”.

Sud BiH je 6. oktobra, a na osnovu člana 127. stav 10. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija dao naredbu nadležnim policijskim agencijama (FMUP, MUP RS, Policija Brčko distrikta BiH i Granična policija BiH) za raspisivanje centralne potjernice.

“Procedura je takva da se za osuđenim licem prvo raspisuje centralna potjernica, iako postoje informacije da se ne nalazi u BiH, s obzirom na to da postoji mogućnost povratka osuđenog u zemlju. Stoga je potrebno da nadležne policijske agencije imaju osnov za hapšenje osuđenog u slučaju njegovog pronalaska”, pojasnili su iz Suda BiH.

U optužnici podignutoj protiv Novaka Đukića, koju je Sud BiH potvrdio 2008. godine, navedeno je da je “za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, dana 25. maja 1995. godine, u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, naredio svojim jedinicama smještenim na Cerovom Brdu sela Panjik – planina Ozren, da artiljerijskim projektilom granatiraju grad Tuzlu, i to bliži lokalitet centra grada zvani Kapija. Uslijed eksplozije projektila smrtno je stradala 71 osoba, dok je ranjeno oko 140 osoba. Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Tuzla je proglašena zaštićenom zonom.”

Apelaciono vijeće Suda BiH je 2010. godine potvrdilo prvostepenu presudu prema kojoj je Đukić osuđen na 25 godina zatvora.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. usvojio apelaciju osuđenog Novaka Đukića, utvrdio povredu prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i naložio Sudu Bosne i Hercegovine da “po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je dana, 14. februara 2014. donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 17. juna 2014. godine presudu u predmetu Novak Đukić, kojom se kao neosnovana odbija žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok se žalba branioca optuženog Novaka Đukića djelimično uvažava, pa se presuda Suda od 12. juna 2009. godine preinačava u pogledu primjene krivičnog zakona, na način da se djelo za koje je optuženi Novak Đukić oglašen krivim pravno kvalificira kao krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ, te u pogledu odluke o kazni, tako da se optuženi, na osnovu navedenog zakonskog propisa, te članova 38. i 41. KZ SFRJ, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: