Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić „Ne dam te“ najtraženiji naslov u mjesecu junu

 

Jedna od najpoznatijih spisateljica koja nam dolazi iz Srbije, Vesna Dedić sa svojim novim romanom „Ne dam te“ odmah je po objavljivanju ovoga djela, zasjela na tron najtraženijih naslova u našoj knjižari.

Inače u centru radnje ovog romana je Dunja Vukasanović, najpopularnija pop pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije, odrasla je u vili na Dorćolu kao kćerka jedinica ugledne beogrdske porodice i ubjeđena je da je ljubav kada ne zamjeramo jedno drugom ono što nas razlikuje, a obožavamo ono što nas spaja. U trenutku kada se upušta u romansu sa sedam godina mlađim muškarcem koji je odrastao u svijetu potpuno drugačijem od njenog, počinje da vjeruje da ljepota i seks omamljuju, ali da zbog dobrote nekog ne možeš da odeš. Erotska privlačnost, tajna šifra x111 i potreba da onoga do kog joj je stalo zaštiti od svojih slabosti I i loših osobina uvlače je u ljubavnu priču predodređenu sticajem tragičnih okolnosti razloga za kraj.

U melodrami “Ne dam te… kraj je kad ja kažem”, koja se dešava u Srbiji od ljeta 1995. do proljeća 2020. godine, čitalac prati Dunju kroz periode poslovnih padova i veličanstvenih uspjeha, koji uvijek zavise od toga da li je muškarcu kojeg voli dopustila da joj odredi koliko će trenutaka sreće imati.

Dunja Vuksanović se u romanu Ne dam te bori s nevjericom kada shvati da je najbolja prijateljica obmanjuje, suočava se sa sterilitetom, smrću roditelja i ljubavnim lomovima kada muškarci koje voli prolaze kroz poslovna i životna razočaranja, mijenjaju se i pokušavaju i nju da promjene. Čitalac prati Dunjine trenutke sreće na crvenom tepihu i najljepšim plažama svijeta, koji su nemjerljivi onim što osjeća na običnom drvenom čamcu kraj Dunava, gdje se, i kada je kraj neminovan, kune u početak i odlaže tugu.

 

Inače naša „top lista“ za mjesec juni izgleda ovako:

  1. Ne dam te
  2. Razvijte svoj mozak
  3. Tvoj sin Huckleberry Finn
  4. Institut
  5. Žrtva 2.117
  6. Medicina Poslanika Muhammeda – Savremeni pristup
  7. Da vam Minka nešto kaže
  8. Okruženi idiotima – Fenomenalan vodič za razumevanje onih koje je teško razumeti
  9. Sretna žena
  10. Nigdje, niotkuda

 

PREPORUČUJEMO

Bekim Sejranović – Nigdje, niotkuda

Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odnio u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

No korjeni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovjedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u vječitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.
Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom imamo i filigranski ispletenu povjest XX vijeka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o historiji svoje porodice. Lutanja, izbjeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač vječitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i vjerovatno najsvježiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovjenčan prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši niotkuda osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom.

 

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu online knjižaru na adresi Knjiga.ba

Leftor press team

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara