Izmislili ‘čarobnu kocku’ koja prkosi gravitaciji

Menprom

Naučnici u Tehnološkom institutu u Zurichu (ETH) kreirali su neobičnu kocku visine 15 cm koja ostaje u ravnoteži neovisno kako je postavili. ‘Čarobna kocka’ Cubli se sastoji od metalnog bloka koji koristi točkove čija je brzina rotacije upravljiva, pa kocka može održati ravnotežu u različitim pozicijama. Njeni tvorci se hvale sposobnošću Cublija da ‘hoda’.

Reha Centar

Moguće je promijeniti ugao pod kojim se nalazi površina na kojoj kocka stoji, malo je pomaknuti u stranu ili je postaviti da se okreće na mjestu, ‘baletna kocka’ neće izgubiti ravnotežu.

Stabilnost kocke je omogućena sitnim kotačima koji funkcioniraju na sličan način kao i sistem koji omogućuje satelitima da se orijentiraju u svemiru.

Tim koji je osmislio čudesnu kocku sad radi na algoritmima koji bi omogućili Cubliu da ‘automatski nauči’ i da dinamički odgovori na promjene u inerciji, težini ili površini.

Ako u tome uspiju, uskoro bismo mogli očekivati da naučnici smisle algoritam pomoću kojeg će se kocka iskrasti iz laboratorija u Zurichu i ušunjati se noću u sobu nekog od nas…

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Komentari

Komentara