Intervju Mensur Alić TA: Moja želja i moj cilj je i dalje da Tuzla bude uspješan i napredan grad

Spread the love
Rental Travel

Nosilac liste Tuzlanske alternative  za predstojeće Lokalne izbore, ugledni privrednik i humanista, donator brojnih vladinih i nevladinih organizacija i institucija, govorio je o svojoj kandidaturi, Tuzlanskoj alternativi i njenim ciljevima i ekonomski razvijenoj i naprednoj Tuzli u intervjuu koji prenosimo u cjelosti.

Reha Centar

 1.  Kako ste došli na ideju da uđete u politiku i zašto?

Prvi i najvažniji motiv mog političkog angažovanja bio je ekonomski razvoj Grada Tuzle. Moja samostalna politička borba započela je 2012. godine kada sam, nakon napuštanja Stranke za BiH, kao nezavisni kandidat izabran u Opštinsko vijeće Grada Tuzla. Svojim dugogodišnjim životnim i radnim iskustvom, kao dokazani privrednik, želio sam uraditi sve što je u mojoj moći da svojim sugrađanima ali i budućim generacijama osiguram bolju i sigurniju budućnost. Osjećao sam da je moguće “stvari” mijenjati nabolje sa iskrenom namjerom, kvalitetnim zananjem i predanim radom. Vođen tom ekonomskom idejom, 2012. godine osnivam slobodnu i nezavisnu političku stranku, stranku usmjerenu na moralne obnove društva i jačanje privrednog razvoja naše lokalne zajednice. Osnivam Tuzlansku alternativu. Programski ciljevi stranke su usmjereni na politiku razvoja i rasta. Politiku baziranu na ekonomskoj obnovi, rastu i razvoju, na snažnom oporavku privrede i izgradnji novih industrijskih zona.

Oni koji me poznaju znaju da se ništa značajno nije promijenilo, moji stavovi i želja da Tuzla bude uspješan i napredan grad, grad prepoznatljiv po privrednom razvoju ostali su i danas isti. Čovjek sam koji je ostvaren profesionalno i bavljenje politikom smatram dužnošću u smislu općeg dobra, a ne prilikom za ličnu dobit. Nikada to nisam posebno isticao, ali jedini sam Gradski vijećnik koji se “odrekao” svakog paušala i isti preusmjerio za stipendije studentima i pomoć socijalno ugroženim građanima. Brojne su vijećničke inicijative koje sam pokrenuo i ponosno mogu istaći da sam jedan od najaktivnijih vijećnika Gradskog vijeća Tuzla. To su prije svega realizacija projekta Poslovne zone Kreka-Sjever, otvaranje Ureda za privrednike, stvaranje jedinstvenog registra imovine u vlasništvu Grada Tuzle, otvaranje obdaništa u mjesnoj zajednici Gornja Tuzla, infrastrukturni projekti ( putna zaobilaznica kroz Gornju Tuzlu, spajanje rasvjete sa susjednom mjesnom zajednicom Simin Han, zamjena grejnih peći u javnim objektima na području mjesne zajednice Gornja Tuzla, postavljanje rasvjete u naselju Krojčica itd.), nastavak toplifikacije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže ali i svi drugi veliki projekti u našem gradu urađeni u proteklom mandatnom periodu.

Na lolaknim izborima 2016. godine smo nakon osvojenog povjerenja naših građana potvrdili da smo snažna politička opcija. Tuzlanska alternativa je prva politička stranka koja je prije 4 godine ušla u koaliciju sa SDP-om sa potpisanim dokumentom i sa jasno definisanih 8 ciljeva koje smo i ostvarili. Ponosno mogu reći da sve što je obećano je i realizovano.

2.  Šta očekujete od lokalnih izbora?

S obzirom na rad i ostvarene rezultate u proteklom mandatu slobodno mogu reći da očekujem pobjedu. To nisu pobjede zbog ličnog interesa, bilo čije fotelje ili direktorske pozicije već zbog istinske potrebe i interesa građana Tuzle. Želim da moji sugrađani znaju da smo jedina politička partija koja je u vlasti a koja nema nijednu direktorsku poziciju.

Kampanja koju smo vodili i koju vodimo je kampanja zasnovana na jasnim programskim ciljevima, bez populizma i praznih izbornih obećanja. Drugim riječima, lako je obećavati, ali treba znati napraviti i realizovati.

Niko ne govori o trenutnoj situaciji i najvećoj ekonomskoj krizi koja nas je zadesila u posljednijih 25 godina. Ključno je da pokrenemo investicije i osiguramo programe podrške za izlazak iz ekonomske krize. Prijeti nam ekstremno siromaštvo i najveći ekonomski pad i zato prioritet moraju biti veća socijalna davanja i pomoć privrednim subjetima koji ne mogu da se bore sa restriktivnim mjerama i posljedicama pandemije. Usvajanjem budžeta za 2021. godinu moraju se izdvojiti sredstva na posebnu stavku za pomoć socijalno ugroženim građanima. Pandemija nam je pokazala da ne smijemo usmjeriti sve samo na turizam. Investicije su ključne za izlazak iz krize.

3.  U kakvoj zemlji, a u kakvoj državi živimo?

 Živimo u prelijepoj zemlji prepunoj potencijala, ali nažalost nemamo funkcionalne države, nemamo sistema a da bi nešto funkcionisalo sistem mora postojati. Da bi država bila  funkcionalna ona mora biti uređena, pravna država sa jakim i stabilnim institucijama. U državnoj politici nas vode pogrešni ljudi, mediji nas pogrešno izvještavaju i stalno se vraćamo u prošlost. Iskreno se nadam da će se to promijeniti ulaskom BiH u NATO savez jer samo tako možemo vratiti političku stabilnost i privući strane investitore.

4.  Vaša poruka mladima, ostati ili otići?

 Jednostavna je poruka, ostati u ovoj državi i boriti se za nju, za našu Bosnu i Hercegovinu.  Budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o mladim ljudima. Zato mladi moraju uzeti stvar u svoje ruke, tražiti i boriti se za više od onog što im se daje. Moraju biti za stolom gdje se donose odluke jer će u suprotnom te odluke donijeti neko drugi umjesto njih ne znajući šta oni zaista žele. Da li će se boriti olovkom na izborima ili ne, to ostavljam njima, ali se promjene moraju desiti.

5.  Kratka poruka sugrađanima?

 Pozivam moje sugrađane da 15.11. izađu na izbore u što većem broju i svoj glas daju onima koji su čistih ruku i čistog obraza.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara