FMRSP: Pripremljen prednacrt izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca

Spread the love
Menprom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Ministarstvo pripremilo prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Reha Centar

Iz Ministarstva podsjećaju da im je Udruženje poslodavaca FBiH dostavilo inicijativu sa tekstom izmjena i dopuna ovog zakona.

U saopćenju Ministarstva navode da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca to što se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovìna, susreće sa problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima, a što se odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentisani na izvoz.

Dodaju i to da se domaći privrednici, posebno izvoznici, suočavaju s nedostatkom radne snage iako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju deficitarnim. Međutim, kako navode iz Ministarstva, te osobe ne traže posao, već su na evidencijama službi za zapošljavanje zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Prednacrtom ovog zakona, saopćili su iz Ministarstva, utvrdit će se postupak i procedura izdavanja radne dozvole koju će federalni ministar rada i socijalne politike propisati pravilnikom.

Ministarstvo je, ističe se u saopćenju, uprokos opredjeljenju da se prednost uvijek daje domaćoj radnoj snazi, zbog sve većeg broja zahtjeva poslodavaca i potražnje deficitarnih zanimanja na tržištu rada, prihvatilo inicijativu poslodavaca da se urade izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kako proizvodnja i ukupna poslovna zajednica ne bi trpili gubitke zbog preobimnih i dugotrajnih administrativnih procedura kod izdavanja dozvola.

– Naše je opredjeljenje da je domaća radna snaga uvijek prioritet, ali smo svjesni da zbog nepouzdanih evidencija nezaposlenih mnogi poslodavci ne mogu naći radnike, a Zakon ne dozvoljava uvoz radne snage bez obzira što stanje na evidencijama ne odgovara stvarnom stanju u praksi, zbog čega je sve zastupljenije sivo tržište rada. Kako bismo smanjili rast sivog tržišta rada mi smo krenuli u izmjene ne samo ovog zakona, nego i Zakona o radu gdje smo radili izmjene koje dopuštaju rad studentima na šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine. Sve s ciljem da popravimo stanje na tržišta rada i osiguramo bolje uvjete rada – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Za prednacrt zakona zatražena su mišljenja, a nakon prikupljenih mišljenja ovaj propis će biti poslan u daljnju proceduru, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara