Fejzić: Obilježavanje 28. godišnjice genocida proteklo bez ikakvih problema

Menprom

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida Hamdija Fejzić ocijenio je da je obilježavanje godišnjice proteklo bez ikakvih problema.

Reha Centar

Komemoracijom i kolektivnom dženazom za 30 žrtava 11. jula 2023. godine obilježena je 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici „Sigurnoj zoni UN-a“, iz jula 1995. godine. Na komemoraciji i dženazi prisustvovao je veliki broj zvanica i građana koji su došli u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida.

Važno je naglasiti da je obilježavanje godišnjice genocida u Potočarima proteklo bez ikakvih problema.

Još jednom upućujemo iskrene riječi podrške i utjehe porodicama koje su u vječni smiraj ispratile svoje voljene.

Aktivnosti koje su prethodile komemoraciji i dženazi, kao što je Marš mira, takođe su prošle bez problema. Dana 10. jula, više od sedam hiljada osoba stiglo je u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari nakon trodnevnog puta od Nezuka do Potočara. Učesnici su dolazili iz cijelog svijeta i cijele Bosne i Hercegovine, predvođeni preživjelim sudionicima marša smrti iz jula 1995. godine.

Na „Maršu mira“ učestvovalo je i više od stotinu organizovanih grupa. Također, primjetno je da svake godine sve više mladih osoba učestvuje u „Maršu mira“, što nam jamči da genocid u Srebrenici neće biti zaboravljen. Pored toga, učesnici motomaratona, quadmaratona, biciklističkih maratona, maratonci bili su profesionalni i odgovorni na svom putu prema Srebrenici, i njihovi emotivni dolasci u Memorijalni centar znače nam mnogo.

“Marš mira” i druge aktivnosti zahtijevaju veliku logističku podršku, a sigurnosne službe na samom “Maršu mira”, kao i na dan komemoracije i dženaze, obavile su svoj posao na visokom nivou.

Organizaciju obilježavanja godišnjice genocida podržali su Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada entiteta FBiH,  Federalno ministarstvo raseljenih osoba, Vlade Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, nekoliko općina i gradova, kompanije BH Telecom, BH Pošta i Elektroprivreda BiH, kao i mnoge druge institucije i organizacije

Izražavamo zahvalnost sigurnosnim agencijama, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Civilnoj zaštiti entiteta FBiH, medicinskom osoblju, Crvenom križu, redarskim službama, volonterima, organizacijama i udruženjima i svima koji su doprinijeli dostojanstvenoj i uspješnoj organizaciji obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj “Sigurnoj zoni UN-a” Srebrenici.

Također, izražavamo zahvalnost medijskim kućama/agencijama i novinarima koji su izvještavali iz Srebrenice u proteklim danima, poštujući njihov rad, značaj i doprinos u izvještavanju o genocidu u Srebrenici.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara