Od njegovog osnivanja Vlada TK sistemski podržava rad Memorijalnog centra u Potočarima

Spread the love
Menprom

Prije 20 godina otvoren je Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice. Današnjem obilježavanju ovog jubileja pristustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

„Danas, 20 godina nakon otvorenja Memorijalnog centra, milijardi stranica napisanih i snimljenih svjedočenja, materijalnih i nematerijalnih dokaza, više od 6.700 mezara, a što je sve zaključeno i brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, mi nažalost imamo osobe koje negiraju karakter počinjenog genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici. To je poražavajuća činjenica za današnje društvo, ali činjenica koja pred sve nas stavlja veću imperativnu obavezu da podržavamo rad i aktivnostim Memorijalnog centra u Potočarima, kao institucije koja se na sistematičan način prikuplja, pohranjuje i javnosti prezentira sve ono što se dešavalo u Srebrenici i oko Srebrenice u julu i augustu 1995. godine“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Također, premijer Halilagić je u svom obraćanju medijima istaknuo da Vlada Tuzlanskog kantona svake godine u kontinuitetu podržava rad Memorijalnog centra.

„Ove godine je Vlada Tuzlanskog kantona, prepoznavajući značaj rada ove institucije, za realizaciju projekta „Genocid kroz usmenu historiju“, kao nastavak ranije realiziranog projekta „Usmena historija i priče za budućnost“ Memorijalnom centru u Srebrenici osigurala 80.000 KM, te dodatnih 15.000 KM za godišnjicu genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“, istaknuo je Halilagić.

Podsjećamo, radi se o projektima snimanja svjedočanstava o zbivanjima i Srebrenici 1995. godine .

„Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih, kojih je nažalost zbog njihove starosti i neminovnog umiranja sve manje, budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici. Zahvalni smo Memorijalnom centru što neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze. U tom svjetlu zahvalni smo i svim ostalim naučnicima, stručnjacima, ali i drugim entuzijastima koji sarađuju sa Centrom, istražuju, pohranjuju i prezentiraju istinu i činjenice o genocidu“, stav je premijera Halilagića.

Premijer Halilagić susreo se danas i sa „Majkama Srebrenice“. U srdačnom razgovoru premijer Halilagić ih je upoznao sa aktivnostima Vlade TK, kako na podršci Memorijalnom centru, tako i projektima podrške povratnicima u Srebrenicu. U tom smjeru prihvaćen je i tekst Sporazuma o saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, kao važan preduslov za promociju, unaprijeđenje saradnje i zajedništva među građanima Bosne i Hercegovine.

„Prema ovom Sporazumu Vlada Tuzlanskog kantona će nastojati da, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, u svom budžetu obezbijedi konkretnu finansijsku podršku opštini Srebrenica, za projekte pomoći povratnicima kroz izgradnju i razvoj infrastrukture, održivog povratka i obilježavanja godišnjica genocida“, zaključio je Halilagić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara