BKC TK obilježava 25 godina od osnivanja: Otvorena zajednička izložba Georgette Yvette Ponté i Harija Ejubovića

Menprom

Svečanim otvaranje zajedničke izložbe Georgette Yvette Ponté “Pregažena” i Harija Ejubovića “Umjetnik u vremenu”, sinoć (16.09.2022.) je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo program obilježavanja 25 godina od osnivanja ove ustanove kulture.

Reha Centar

Tokom svečanog otvaranja posjetiteljima se obratila Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, posebno ističući jubilej koji obilježava JU BKC TK i značaj ove ustanove za kulturu na području Tuzlanskog kantona.

Uvod u izložbu bio je monolog mlade glumice Selme Gusinac o ženstvenosti i muškarcu, koji je dodatno dočarao poruku dvoje umjetnika, koja se mogla osjetiti u svakom dijelu galerijskog prostora ispunjenog slikama, crtežima, skulpturama i asamblažima.

Posjetitelji su uživali u likovno-scenskom performansu i jedinstvenoj sinergiji dvije izložbe, koje su savršeno smještene u galerijski prostor tuzlanskog BKC-a.

-Zajednička postavka ovih atipičnih autora, izložba koja je zapravo likovno – scenski performans, akcentovanih esencijalnih ali i estetskih principa, iznjedrio je neslućene likovne dijaloge, kojima se nisu nadali ni sami umjetnici. Za Georgette Yvette Ponte i Harija Ejubovića stvaranje je čin slobode, odricanje od površnosti, duhovno i tjelesno koje uranjaju jedno u drugo, i svjedoče o trajanju, borbi – istakla je Maja Živanović, kustos ove izlože, historičar umjetnosti, TV novinar i likovni kritičar, koja je posjetiteljima govorila o postavci dvoje autora.

Georgette Yvette Ponté (Rijeka), rođena je u Nici u Francuskoj 1983. godine. U Hrvatskoj živi od svoje sedme godine gdje je završila Srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistra kiparstva svojim radovima iskazuje jak socijalni angažman, a njen umjetnički potpis u kiparskom i slikarskom segmentu čini žena i njen status u društvu, a što je i u fokusu izložbe “Pregažena” kojom se predstavla publici u Tuzli.

-Svojim ženama koje su dio ove izložbe željela sam prikazati kako je žena danas pregažena u svim sferama društva u kojem živimo. Žena je danas pregažena i emocionalno i fizički. O tome se govori ali na tome se ne radi ništa. Ova izložba je moj doprinos da o tome probudim svijest i izazovem reakciju – rekla nam je Georgette Yvette Ponté, umjetnica iz Hrvatske, francuskog porijekla.

Hari Ejubović (Tuzla), rođen je u Gračanici 1961. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Bavi se pozorišnom, televizijskom i filmskom scenografijom i sarađivao je sa vodećim bosanskohercegovačkim rediteljima. Jedan je od osnivača likovne bijenalne manifestacije “Umjetnost minijature BiH”. U Bosanskom kulturnom centru TK radi od osnivanja, a izložbom “Umjetnik u vremenu” obilježava 25 godina umjetničkog stvaralaštva.

-Četvrt vijeka mog mog rada i četvrt vijeka od osnivanja BKC-a se poklopilo i moja želja je bila da tim povodom napravimo jednu nesvakidašnju izložbu i regionalnu priču, u čemu smo vjerujem i uspjeli. Želio sam da moj dio ove izložbe bude i scenografski, jer je to uveliko obilježilo moj rad u proteklom vremenu. Tako smo za ovu priliku u cjelosti primijenili fizionomiju galerije i po prvi puta omogućili posjetiteljima da užu u scenografiju i izložbu posmatraju iz perspektive kakvu do sada nisu mogli vidjeti – rekao je Hari Ejubović.

Izložba će u galerijskom prostoru JU BKC TK biti postavljena u narednih mejsec dana.

Bosanski kulturni centar programe kojima obilježava 25 godina rada će realizovati sve do 25. novembra 2022. godine, a prvi nadolazeći je 22. septembra kada u okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa organizuje okrugli sto na temu “Bosanski saz u evropskom naslijeđu”.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara