JU BKC TK: U 2023. godini realizovano više od 200 događaja

Spread the love
Menprom

JU BKC Tuzlanskog kantona i u 2023. godini je potvrdio epitet najaktivnije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu. U godini u kojoj je obilježena 26. godišnjica od osnivanja JU BKC TK realizovano je 214 programa i događaja, od kojih značajan dio u vlastitoj produkciji – istaknuto je na današnjoj press konferenciji ove ustanove kulture.

Reha Centar

Na velikoj sceni BKC-a su organizovana su 62 događaja od koji je 21 pozorišna predstava među kojima brojne regionalne hit komedije, te 41 manifestacija među kojima i brojni festivali i tradicionalne godišnje dodjele nagrada najboljim učenicima, sportistima…

Održano je i 18  koncerata na kojima su nastupila i velika imena regionalne i domaće muzičke scene kao što su Amira Medunjanin, Divanhana, Frajle, Nešo Galija, Goca Tržan, Maya Sar & Cubismo“ i drugi.

U okviru Kongresne djelatnosti realizovano je više od 100 događaja među kojima su razni seminari, radionice, sastanci, sjednice, javne tribine, naučni skupovi, press konferencije i drugi događaji.

U 2023. godioni organizovane u i 22 promocije knjiga, 16 izložbi i šest filmskih produkcija.

Iz vlastite produkcije BKC-a vrijedi istaći organizaciju 12. međunarodnog bijenanog festivala minijature, koji je okupio više od 100 učesnika iz cijelog svijeta, 4. Dane evropskog naslijeđa TK, 4. Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, 3. Dane sjećanja na genocid u Srebrenici, Dane BKC-a kojim je obilježena 26. godišnjica od osnivanja ustanove, organizaciju prvog solističkog koncerta talentovanog dječaka Ajdina Osmanovića i druge događaje.

Kao suorganizator JU Bosanski kulturni centar TK je bio partner u organizaciji Festivala sevdalinke, Međunarodnog takmičenja harmonikaša, koncerta „Veče sevdaha uz saz“, izvedbi predstave „Hanka“, Evropske noći teatra, više godišnjih koncerata kulturnih umjetničkih društava i plesnih klubova i nekolicine drugih događaja.

JU BKC TK je ponosan i na značajan doprinos u organizaciji i kreiranju programa kojima su obilježeni značajni datumi kao što su Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 2. Korpusa Armije RBiH.

U 2023. godini JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona kreirao je novu platoformu za saradnju kome je pristupilo više od 50 organizacija, ustanova, obrazovnih i drugih institucija, društva, saveza, ansambala i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv za saradnju JU BKC TK. Cilj ove platforme je umrežavanja više organizacija i pojedinaca koji će na na novim principima saradnje, bez dodatnih materijalih ulaganja zajednički realizirati projekte, čime će sve strane imati priliku podići nivo vlastite produkcije, ali i dodatno obogati kulturno-umjetničku scenu u Tuzlanskom kantonu.

U ovoj godini su okončani višegodišnji sporovi i u funkciju su stavljeni prostori restorana, te prostor u kojem je od nedavno smješteno Odjeljenje za edukaciju JU BKC TK. Zadovoljstvo nam je i što je Bosanski kulturni centar postao dom za Srednju savremeno-umjetničku školu, Muzičko obrazovni centar „Lege Artis“ i nekoliko udruženja i kreativnih stvaralaca.

BKC TK programsku godinu tradicionalno završava Svečanim novogodišnji koncertom koji realizuje sa mješovitim horom Lege Artis Tuzla. Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u četvrtak 28. decembra 2022. u 19 sati. Ulaz je slobodan.

U 2024. godini u kojoj će biti obilježeno i 70 godina od otvaranja Radničkog doma „Moša Pijade“, JU BKC TK planira pored realizacije tradicionalnih manifestacija podići i nivo vlastite produkcije i koprodukcije, a prvi takav projekat je već započeti rad na pozorišnoj predstavi „Ljubav Omera i Merime“ koji zajednički realizuju Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a čija će premijera će biti u martu 2024. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara