Apelacija za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju Federacije BiH

Menprom

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Milan Dunović bio je danas  u radnoj posjeti   Sindikatu solidarnosti u Tuzli, gdje se razgovaralo o postojećem Zakonu o stečaju FBiH, na  čije nedostatke radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti ukazuju već duži period.

Reha Centar

Dunović je danas u Tuzli najavio da će uputiti apelaciju za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju FBiH.

Moja Ustavna obaveza je da štitim građane i  pokrećem apelacije kada se radi o zakonima koji su doneseni na federalnom nivou, a koji su protuustavni, izjavio je potpredsjednik FBiH, Milan Dunović.

Navodi da su Ustavna prava  definisana, a jedno od prava je, kako navodi, pravo na rad i pravo na imovinu.

Naglašava da postoje određeni članovi Zakona o stečaju, koji definišu da se radnicima u preduzećima koja su u stečaju uplaćuje 8 minimalnih plata, a kako je ocijenio to je protivno Ustavu, jer ugovorom  definisane plate nisu minimalne plate i ne treba ih ograničavati na 8 mjeseci, i to je osnovni razlog, kako ističe,  zbog koga pokreće apelaciju u smislu ocjene ustavnosti nevedenog Zakona.

ZAKON O STEČAJU

Radnici su ti koji su BiH vodili naprijed, većina građana potiče iz radničkih porodica, ne smije se osporavati ono što je svakom građanu u BiH   treba da je zagarantovano, a to  pravo na rad, poručio je Dunović.

Postojeći Zakon o stečaju  je stvorio pretpostavke za iskorištavanje radne snage smatra  Zlatan Begić,profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli.

Begić navodi da jedna firma godinama posluje na način da ljudi rade i proizvode, pri čemu poslodavac ne uplaćuje niti plaće ni doprinose, te taj novac ulaže u privatnu imovinu držeći radnike u povlaštenom položaju.

Država otvaranjem stečajnog postupka  može preduprijediti  nezakonito bogaćenje, no Zakonom je stvorila pretpostavku da se nečiji rad iskorištava, a da mu pritome ne morate platiti,  dodaje da je Zakonom stvorena  mogućnost da se vlasnik ili onaj koji upravlja firmom godinama bogati.

Zakon o stečaju je neustavan, ocijenio je Begić,  jer kako navodi stvara pretpostavke za iskorištavanje radne snage.Prema podacima Udruženja stečajnih upravnika BiH u posljednjih deset godina oko 1500 firmi je  već otišlo u stečaj istakao je Begić, i dodao da trenutno oko 30 000 firmi u BiH ispunjava uslove za stečaj.

 

 

 

Komentari

Komentara