Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović upriličio prijem za prof. dr. Ferdinanda Milbahera i delegaciju UKC-a Tuzla.

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je danas, petak 09. 01. 2015. godine, u zgradi Gradske uprave Grada Tuzla upriličio prijem za prof. dr. Ferdinanda Milbahera i delegaciju UKC-a Tuzla.

Reha Centar

Ovom prilikom Gradonačelnik je u ime svih građana izrazio iskrenu zahvalnost za trud, zalaganje i doprinos koje je prof. dr. Milbaher dao za razvoj medicinske nauke u Tuzli, i BiH.

Uvaženi gost prof. dr. Ferdinand Milbaher, iz Beča, je davne 1999. godine uradio prvu transplantaciju bubrega nakon rata u Bosni i Hercegovini, i prvu transplantaciju bubrega u Tuzli.

U svom obraćanju novinarima prof. dr. Milbaher je istakao da se ponosi ostvarenim rezultatima, te da je rad sa timom ljekara iz UKC-a Tuzla njegov najuspješniji projekat u oblasti edukacije novih stručnjaka. Obučavao je ljekare iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Holandije, Rumunije,  Japana, Sudana, Egipta, Kine, Argentine i Bosne i Hercegovine.

Dr. Milbaher je naveo da vidi mogućnost za daljim napretkom ali je potrebno raditi na uspostavljanju zajedničkog sistema u BiH.

Prijem Dr. Milbaher_09._Jan 15

Uz njegov nadzor stručnjaci UKC-a Tuzla su u septembru 1999. godine obavili prvu živu srodničku transplantaciju. Nakon ovog istorijskog poduhvata Tuzla je postala lider u transplantacijskoj medicini u BiH sa 138 transplantacija bubrega. Tuzla je danas i jedini grad u BiH, gdje se može uraditi transplantacija jetre. Prva kadaverična (transplantacija sa preminulog) obavljena je 2006. godine. Potom su obavljene transplantacije jetre, zatim, koštane srži, pa i rožnjače.

Prof. Dr. Milbaher je učestvovao u svim narednim transplantacijama bubrega koje su obavljene u našem gradu, te u edukaciji 24 ljekara iz Tuzle i to : anesteziologa, hirurga, urologa, patologa, nefrologa, gastroenterologa i pedijatara. Za vrijeme svoje bogate karijere prof. dr. Milbaher je učestvovao u transplantaciji oko 5000 bubrega i 800 transplantacija jetre.

Cijelom timu za transplantacije UKC-a Tuzla, dodijeljena je Zlatna plaketa Općine Tuzla za 2000. godinu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara