Zabava na deponiji smeća u Beču

Menprom

Jedna od najneobičnijih zabava u svijetu bit će održana 26. i 27. septembra na deponiji smeća Rautenweg u Beču.

Menprom

Deponije smeća inače ne spadaju u atraktivna mjesta za zabave, ali se Odjel Grada Beča za upravljenje otpadom MA48 pobrinuo da to odlagalište učini što primamljivijim izletištem.

Rautenweg u Dunaustadtu MA48 već se više od deset godina pretvara u malu zelenu oazu sa biljkama i životinjama poput koza. Naime, na toj deponiji se od 2009. godine odlažu samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada.

Pored toga Rautenweg djeluje i kao alternativni snabdjevač energijom koji svojim metodama uštedi i do 2.200 tona ugljen-dioksida godišnje, a proizvede osam puta više struje nego što joj je potrebno za funkcionisanje.

Zabava krajem septembra je savršena prilika da se posjetioci informiraju o tom izvanrednim projektom. Na taj način mogu stvoriti sliku o upravljanju otpadom u austrijskoj prijestolnici i uz malo sreće mogu vidjeti i koze koje žive na deponiji.

Program zabave je satkan je od različitih muzičkih sadržaja, ali i nastupa poznatih austrijskih kabare umjetnika, tako da su zastupljeni svi ukusi.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom broj posjetilaca je ograničen te za taj događaj vladaju i preventivne epidemiološke mjere.

Tako je na primjer neophodna prethodna registracija putem www.abfall.wien.at. Cijena ulaznice iznosi 4 eura po osobi, a svi posjetioci će dobiti i poklone, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo. 

Fena

Komentari

Komentara