‘3D-Sound-App SONIC TRACES’ akustični vremeplov na Trgu Heroja u Beču

Menprom

Tehnologija proširene stvarnosti “Augmented Audio Reality” omogućava akustično oslikavanje i oživljavanje momenata na različitim lokacijama. Tako aplikacija “SONIC TRACES” svoje korisnike vodi u šetnju bečkim Trgom Heroja (Heldenplatz) za vrijeme građanske revolucije 1848. godine, ali i u budućnost i predviđanja života u Beču 2084. godine.

Reha Centar

Auditivna slika trga za vrijeme revolucije je jako detaljna i protkana glasovima careva, ali i prodavača kestena, dok je s druge strane u budućnosti “Trg Heroja” preimenovan u “Trg slobodnih misli”. On je jedino mjesto koje nije digitalizovano u 2084. godini. Na tom trgu se sreću ljudi i roboti koji žele razmišljati slobodno bez bilo kog oblika digitalne asistencije.

Sve to doprinosi boljem razumijevanju životnih uslova, historije, ali i jačanju digitalne infrastrukture austrijske prijestolnice.

– Digitalizacija i Beč su neraskidivo povezani. Beč je na putu da postane glavni grad digitalizacije u Evropi – izjavio je Peter Hanke, član bečke gradske vlade, Resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose.

Korisnici aplikacije “SONIC TRACES” nalaze se u 3D zvučnom polju. Udaljeni izvori zvukova su im tiši od bližih. Na ovaj način se mogu slobodno kretati prema zvukovima i sami određivati koji doživljaj žele intenzivirati. Ovaj jedinstveni zvučni projekt razvili su Thomas Aichinger i Peter Kollreider u saradnji sa Kućom austrijske historije (hdgö), a finansira ga Bečka poslovna agencija (Vienna Business Agency).

Fena

Komentari

Komentara