500.000 KM za zbrinjavanje najugroženijih pripadnika boračke populacije

Spread the love
Rental Travel

Današnjim potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava za najugroženije pripadnike boračke populacije Vlada Tuzlanskog kantona je realizirala još jedan socijalni projekat i pokazala je svoju socijalnu osjetljivost. Radi se o oko 500.000 KM koje je Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, na osnovu javnog poziva, dodijelo za stambeno zbrinjavanje 191 porodice šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca čiji su uslovi života uistinu teški.

Reha Centar

„Kroz ovaj projekat nastojali smo omogućiti da i ovi ljudi, koji žive u zaista teškim uslovima, koji još uvijek nemaju građevinske dozvole i slične „papirološke“ predispozicije, mogu dobiti sredstva neophodna za adaptaciju svojih stambenih objekata“, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak i dodao da ga je kao čovjeka, a onda i kao ministra stid što i dvadeset godina nakon rata, borci, ratni vojni invalidi i porodice šehida žive na margini društva.

Komisija Ministarstva za boračka pitanja je obišla sve današnje dobitnike sredstava i uz formalnu napravila i opsežnu foto – dokumentaciju za svakog aplikanta. S tim u vezi, ministar Skopljak je pozvao sve dobitnike da sredstva namjenski utroše, jer će komisija ponovno obići dobitnike sredstava i izvršiti uvid u namjensko trošenje sredstava.

Uz čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje praznike, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je istakao da je Vlada ove godine za podršku boračkoj populaciji izdvojila oko osam miliona KM. „To je dokaz da mi itekako brinemo o svima vama, koji ste onda kad je bilo najteže bili na braniku Bosne i Hercegovine. Osim ovog projekta mi smo milion KM izdvojili za stipendiranje 2.000 učenika i studenata, sa istim iznosom Vlada finansira volonterski staž za 282 volontera sa visokom stručnom spremom.

Ministarstvo je izdvojilo i skoro 3 miliona KM za obaveznu zdravstvenu zaštitu, proteze i banjsko liječenje ratnih vojnih invalida, kao i oko 100.000 za spomenike i nišane pogunulim braniteljima. ZA projekat zapošljavanja i samozapošljavanja boraca Vlada je izdvojila oko 600.000 KM, 200.000 KM za dobitnike najvećih ratnih priznanja, 700.000 KM za jednokratne pomoći braniteljima, kao i 500.000 KM za pomoć u slučaju smrti branitelja“ rekao je premijer Gutić te dodao da sve ovo ipak nije dovoljno, ali da borci i boračke populacije ostaju i bit će uvijek u fokusu rada ove Vlade.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara