19. juni – Dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu: Neophodno pružiti veću pažnju žrtvama

Spread the love
Rental Travel

Žrtve koje su preživjele silovanje u ratu u Bosni i Hercegovini, tokom današnje videokonferencije održane u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, poručile su da neće prestati govoriti o ovoj vrsti zločina protiv čovječnosti, kao i to da očekuju zadovoljenje pravde.

Reha Centar

Broj žrtava koje su preživjele ratno silovanje u Bosni i Hercegovini još uvijek je neutvrđen, a Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja ˝Naš glas˝ ističe da su ove osobe najmanje vidljiva kategorija društva i da im je podrška bh. vlasti neophodna što prije.

˝Podrška izostaje i 26 godina nakon rata, žrtve se zanemaruju, a podrška zajednice nam je bitna kako bismo vratili samopouzdanje, vratili smisao životu i svoje dostojanstvo. Posljedice trauma su prisutne i imamo stalnu potrebu za psihološkom podrškom. Potrebni su nam državni programi koji bi poboljšali našu sigurnost i ekonomsku situaciju˝, smatra Tursunović.

Videokonferenciji, održanoj u organizaciji UG ˝Vive Žene˝, koje 26 godina pruža psiho-socijalnu podršku i pomoć ovoj populaciji, prisustvovao je i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Field je istaknuo važnost podizanja svijesti o ovom problemu i naglasio potrebu konstante podrške žrtvama.

˝Neriješeni slučajevi zločina protiv čovječnosti, prvenstveno slučajevi seksualnog nasilja u ratu su slučajevi od javne važnosti i zahtijevaju uključivanje čitavog društva u Bosni i Hercegovini kako bi se oni riješili. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz zajedničke programe sa IOM-om i UNDP-jem podržava mnoge inicijative u uspostavljanju mehanizama za neophodnu podršku žrtvama, borbu protiv stigmatizacije i prepoznavanju njihovog statusa. Također, važno je stalno raditi na ohrabrivanju žrtava i svjedoka da progovore o svojim traumama, da im kažemo da nisu same i da postoje udruženja koja im mogu pomoći˝, izjavio je Field.

Zbog straha i društvene stigme, većina žrtava seksualnog nasilja ne usuđuje se prijaviti ovu vrstu nasilja, a Anđelka Arnautović iz UG ˝Suze˝ iz Brčkog apeluje na žrtve da o tome ne šute. Navodeći vlastiti primjer, Arnautović je kazala da je joj je nakon priznanja o torturama koje je preživjela, život postao mnogo lakši, jer je spoznala da se ona nema čega stidjeti, nego da krivicu snose isključivo zločinci.

Jasna Zečević, predsjednica UG ˝Vive žene˝ ističe da sve dok postoje osobe kojima je potrebna pomoć, Udruženje će pronalaziti način da im neophodni vid podrške i pruži.

˝Ovu smo manifestaciju nazvali ´Obilježavanje mjeseca podrške svim žrtvama´, jer ako gledamo od 25. maja, koji je izuzetno tužan datum za Tuzlu, kada su poginuli mladi ljudi, pa se dalje redom obilježavaju memorijali u lokalnim zajednicama u maju i junu, sve do 11. jula, kada je obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Sve ovo radimo s ciljem da građani Bosne i Hercegovine, a i međunarodna zajednica, koja, čini mi se, misli više na nas nego lokalna zajednica, poboljša odnos prema traumi i žrtvama. Mislim da je o ovim datumima neophodno i putem medija govoriti što češće. Ali, ponovo ističem podršku međunarodne zajednice. Sa nama je i podršku nam pruža Nj. E. Ambasador Velike Britanije, a Velika Britanija se godinama trudi da ovo pitanje u našoj zemlji dobije na značaju. Međunarodna zajednica ulaže mnogo više novca i pažnje, nego što to, nažalost, čini naša država˝, poručila je Zečević.

Inače, problem seksualnog zlostavljanja u ratnim konfliktima podrazumijeva silovanje, seksualno ropstvo, prisilu na prostituciju i pobačaj i bilo koji drugi oblik seksualnog zlostavljanja proveden protiv žena i muškaraca.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara