15.februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Spread the love
Rental Travel

15. februar, u svijetu i u BiH, obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema od kojih, na godišnjem nivou, u svijetu, oboli više od 160.000 i umre oko 90.000 djece. Maligne bolesti kod djece i adolescenata čine 1 – 4 % svih karcinoma u svijetu i ovaj se procenat kreće od 0 – 5 % u Evropi. Tuzlanski kanton je vodeći Kanton u FBiH po broju oboljele djece od malignih oboljenja gdje se godišnje registruje, u prosjeku, od 10 do 15 slučajeva.

Reha Centar

“Prema protokolu Odjeljenja za hematologiju i onkologiju, u posljednih deset godina, svake godine se dijagnostikuje oko deset pacijenata. To su pretežno novodijagnostikovani pacijenti, ali također imamo pacijenate koji se javljaju zbog recidiva, odnosno povratka bolesti. Među prisutnim bolestima najčešće su leukemije, akutna-limfoblasna leukemija, limfomi i tumori centralnog nervnog sistema. Ove bolesti čine trećinu malignih bolesti kod djece, a slijede tumori solidnih organa bubrega, nadbubrega i kostiju, mekotkivni tumori i tumori reproduktivnih organa”, rekla je dr. Admira Hadžiselimović, pedijatar Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Prema njenim riječima, na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju trenutno borave dva pacijenta, od kojih je jedan sa dijagnozom uznapredovalog tumora centralnog nervnog sistema, dok drugi pacijent ima recidiv bolesti sinovialnog sarkoma bubrega. Na Odjeljenju leži i jedan pacijent koji ne pripada ovoj kategoriji oboljelih. To je pacijent sa aplastičnom anemijom kojem je potrebna transplatacija koštane srži.

Hospitalizirane pacijente danas su posjetili predstavnici Udruženja Pipol koji su im uručili poklone iznenađenja, a ljekarima i medicinskim sestrama koji rade na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju zahvalnice za pomoć i podršku djeci oboljeloj i izlječenoj od raka sa područja TK.

UKC Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara