Završena kampanja Čuješ, Vidiš, Znaš – Reaguj! Pozovi 122

Spread the love
Menprom

Kampanja Čuješ, Vidiš, Znaš – Reaguj! Pozovi 122 koja je najavljena 26. novembra 2020. godine, zvanično je završena  krajem aprila 2021. godine. Kampanja je realizirana u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mjenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women. U sklopu pomenutog projekta U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK provode projekat „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona.“ Osnovni zadatak projekta je obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. 

Reha Centar

Sprovedena kampanja tokom svoje realizacije po prvi put pored žrtve nasilja u porodici uzela je u fokus policijske službenike koji su jedan od najznačajnijih i često prvih kontakata za žrtve.

Povodom završetka kampanje, krajem proteklog mjeseca u hotelu Kardial u Tesliću održana je susret revizije projekta. Na susretu je bilo prisutno oko 40 učesnika, predstavnika MUP-a TK, medijskih kuća, članova koordinacionog i savjetodavnog tijela, kao i studenti-učesnici kampanje.Na susretu se razgovaralo o provedbi projekta, ishodima kampanje, ostvarenim promjenama s ciljem dobijanja različitih perspektiva i mišljenja o efikasnosti i ostvarenim rezultatima poduzetih aktivnosti, kao i dobili prijedloge za dugoročnu održivost postignuitih promjena u periodu nakon završetka projekta.

– Jedan od rezultata kampanje jeste da u Vive Žene možemo reći da dolazi do povećanog broja žrtava koje traže siguran prostor u našoj Sigurnoj kući, kao i da je došlo do povećanog broja žrtava koje traže psihološku pomoć, pravno savjetovanje – kazala je Aida Mustačević Cipurković, koordinatorica  projekta.

Kampanja Čuješ, Vidiš, Znaš – Reaguj! pored emitovanih poruka kroz jinglove i spotove na TV i radio stanicama na području TK, kao i bilborda na vidim mjestima, realizirala je i aktivnost „Od vrata do vrata“, koja je provedena u svih 13 općina i gradova Tuzlanskog kantona. Anketiranjem je obuhvaćeno oko 960 građana.

Građani su anketirani na ulici tokom februara, na svom kućnom pragu, ali i naknadno u sklopu evaluacije samog projekta ponovo smo zvali građane telefonom koji su na anketnom listiću ostavili svoje podatke – dodala je Aida  M. Cipurković.

Sa policijskim službenicima u anketiranju građana učestvovali su i studenti sa Filozofskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, kojima je ovaj vid praktične nastave osigurao bolji pogled na budućnost njihovog posla.

Mogu reći da je meni ovo predstavljalo jedno veliko zadovoljstvo jer smo sudjelovali u aktivnostima gdje smo u direktnom kontaktu sa građanima, za nas studente predstavlja i dobar praktični rad jer je u koroni teško obavljati je – kazala je Ema Babić, studentica Odsjeka za socijalni rad na FF UNTZ.

Osim aktivnosti „Od vrata do vrata“ studenti su učestvovali u mnogim radionicama gdje su se edukovali i informisali o načinu pristupa prema žrtvama nasilja, kako da im pruže podršku te kako da se zaštite od počinioca nasilja. Ipak, najviše utisaka studenti nose sa terena.

Najviše utisaka nose sa dijela projekta obilaska od vrata do vrata i neposrednog anketiranja građana, tako da im zahvaljujemo još jednom što su studenti mogli osjetiti rad na terenu i što su učestvovali u promociji prevencije nasilja u porodici – naglasila je Erna Lučić, vanredni profesor na Odsjeku za socijalni rad Filozofskog fakulteta UNTZ.

Ovim projektom ukazano je i na funkciju policijskih službenika u cjelokupnom procesu prijave nasilja.

Policija je prva koja u datom trenutku može da zaustavi najgori ishod nasilja i zato uvijek pozovite 122, a poruka policijskim službenicima je predložite zaštitne mjere – rekla je za kraj Aida Mustačević Cipurković, koordinatorica projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja u porodici na području TK.“

aktuelno.ba

Komentari

Komentara