Grad Tuzla i Udruženja “Vive žene” će sarađivati u ekonomskom osnaživanju korisnica Sigurne kuće

Spread the love
Rental Travel

U prostorijama Udruženja građana “Vive žene” danas je održan radni sastanak na temu buduće saradnje, kroz ekonomsko osnaživanje korisnica Sigurne kuće i druge projekte koji se realizuju u Udruženju. Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Asja Redžić i predsjednica Udruženja “Vive žene”, Jasna Zečević, sa saradnicama.

Reha Centar

“Udruženje “Vive žene” je od velikog značaja, ne samo za grad Tuzlu nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Grad Tuzla je odavno prepoznao značaj postojanja i rada ove organizacije, posebno značaj rada sa svim našim sugrađankama i sugrađanima kojima je potrebna ovakva vrsta podrške koju pruža Udruženje. Već duži vremenski period mi zajednički realizujemo niz projekata, kako bismo bili partneri u aktivnostima koje realizuje Udruženje “Vive žene”  u oblasti pružanja podrške žrtvama nasilja u porodici i drugim oblastima koje su u fokusu njihovog rada. Vrijednost rada ovog udruženja je neizmjerna za sve nas koji živimo na ovim prostorima.

Razgovarali smo danas i o budućoj saradnji koja se tiče zakonske legislative, nadležnosti, podzakonskih propisa, finansijske pomoći i širenja usluga na druge oblasti i teritorije. Dotakli smo se i pitanja ekonomskog osnaživanja žena, obzirom da smo protekle godine počeli sarađivati i na tom polju, u okviru projekta sa Međunarodnom organizacijom rada, odnosno u okviru projekta LEB 2. Grad Tuzla iako nije izvorno nadležan pokušava pružiti maksimalnu podršku, kako bismo pružali kvalitetnije usluge našim sugrađanima i sugrađanima kojima je ona potrebna. Veoma mi je drago što mogu poručiti da ćemo i u budućem periodu nastaviti sa sufinansiranjem rada Sigurne kuće, koja djeluje u okviru Udruženja, ali i nastaviti širiti saradnju kroz ekonomsko osnaživanje i pružanje pravne pomoći”, – istakao je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Predsjednica Udruženja Vive žene, Jasna Zečević istakla je da veliki broj projekata ne bi mogli realizovati da Gradska uprava i Gradsko vijeće nisu prepoznali rad udruženja u podršci žrtvama nasilja u porodici.

“Danas smo razgovarali o rezultatima saradnje sa Gradom Tuzlom, ostvarene u prethodnim godinama, budućim projektima koje realizujemo zajednički, te podršci koju već dugi niz godina imamo od gradske administracije, tačnije od 1994. godine. Jedna od tema je bila i finansiranje Sigurne kuće, što Grad čini dobrovoljno jer je prije pet godina prepoznao značaj rada naše organizacije u ovom segmentu. Razgovarali smo i o mogućnostima realizacije drugih zajedničkih projekata jer smo uspostavili saradnju u procesu ekonomskog osnaživanja korisnica Sigurne kuće. Govorili smo o prevenciji nasilja u porodici i drugim temama koje su bitne za naš grad i za dobrobit svih ljudi koji ovdje žive”, – istakla je predsjednica Udruženja “Vive žene”, Jasna Zečević.

Udruženje građana Vive Žene – Centar za terapiju i rehabilitaciju je vodeća nevladina organizacija za pružanje psihosocijalne pomoći i podrške osobama koje su doživjele traumatska iskustva rata, torture i nasilja. Udruženje je osnovano početkom 1994. godine kako bi se obezbijedio prihvat, zbrinjavanje i rehabilitacija žena i djece žrtava ratnog progona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara