Vozači dužni prilagoditi brzinu kretanja vozila kako bi izbjegli prskanje pješaka

Spread the love
Rental Travel

Zbog začepljenih šahtova, rupa na putevima i neravnog asfalta te svake veće kiše i topljenja snijega u Sarajevu, znači da je došla sezona “kupanja” pješaka.

Reha Centar

Međutim, većina građana i ne zna da bahatim vozačima, koji ih na takav način “osvježe”, mogu stati ukraj tako što će zapisati broj tablica i prijaviti ih policiji.

Raspitali smo se šta je potrebno da prijavite osobu koja vas je namjerno ili nenamjerno isprskala.

“Trebaju zapisati registarske oznake i pozvati policiju na broj telefona 122 ili u Policijsku upravu, a građani svakako mogu obavijestiti i policijsku patrolu”, rekla je za Radiosarajevo.ba stručna savjetnica u Odjeljenju za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo MUP KS)  Sanja Trnka.

Na pitanje koliko često pješaci u Sarajevu prijavljuju vozače koji ih isprskaju, Trnka nam otkriva da to čine vrlo rijetko.

“Zbog toga je važno napomenuti pješacima  da sankcije propisane zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH iznose 30 KM. Zakonom je propisano i to da vozač koji se kreće po mokrom kolovozu u naselju, dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara. Sugeriram građanima da prijave ovakve vrste prekršaja”, kazala je Trnka.

Stoga, neka vam ne bude mrsko – kazna po kazna i više nas neće prskati!

aktuelno.ba/Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara