Vlada TK izdvaja značajna sredstva za mlade, nepotpune dokumentacije veliki problem sa kojim se susreću

Spread the love
Menprom

Vlada Tuzlanskog kantona je samo u 2023. godini izdvojila iznos veći od sto hiljada KM za mlade, kada je u pitanju kultura ova sredstva su još veća. Danas su potpisani ugovori sa tek šest Udruženja od ukupno dvadesetpet koliko ih je apliciralo, a za ove namjene Vlada je predvidjela iznos preko sto hiljada KM.

Reha Centar

Kažemo tek, jer je čak devetnaest od dvadesetpet aplikacija nepotpuno što donekle može ilustrovati podatak koliko su nam mladi aktivisti educirani za dostavljanje projekata. Isti slučaj je bio u oblasti kulture što je još poraznija činjenica jer institucije kulture su također imale enormni broj nepotpune dokumentacije.

Ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić je na današnjoj press konferenciji, objašnjavajući ovu pojavu, naglasio kako su uposlenici ministarstva neposredno prije raspisivanja javnih poziva upriličili i Info dan za korisnike, no po svemu sudeći bez rezultata.

Na naše pitanje dali su nam to djelatnici u kulturi i oni koji predstavljaju udruženja „nepismeni”, ministar Gazdić je odgovorio da se uglavnom radi o tehničkim procedurama neovjerenim dokumentima i sl., ali da ima jako dobrih i kvalitetnih projekata, kako Ministarstvo isključivo radi u skladu sa zakonom isti nisu dobili zeleno svjetlo.

Dakle, Vlada izdvaja značajna sredstava ali ih nema ko da koristi.
U nastavku pogledajte izjavu ministra Gazdića.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara