Vjerujete li u ovu matematičku formulu: Još 82 godine života na zemlji

Spread the love
Menprom

Po proračunima Daniela Rothmana, profesora geofizike na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, čovječanstvo ima još samo 82 godine da riješi pitanje svog opstanka na Zemlji.

Reha Centar

Rothman je pomoću jednostavne matematičke formule izračunao da će okeani uskoro sadržati toliko ugljenika da će masovni pomor biti nem

U posljednjih 540 miliona godina, planeta je pretrpjela pet takvih događaja, uključujući istrebljenje dinosaurusa.

Najgori masovni pomor dogodio se prije 252 miliona godina, kada je odumrlo 95 posto marinskog života zbog naglog povećanja kiselosti okeana.

Kritična količina ugljenika u okeanima iznosi 500 gigatona, dok se trenutno nalazi oko 310 gigatona ovog elementa, navodi naučnik.

Njegova studija je pokazala da će krajem vijeka ciklus kruženja ugljenika dovesti do prirodne katastrofe.

Rothman navodi da je čovječanstvo od perioda industrijske revolucije emitovalo u atmosferu 1.540 milijardi tona ugljen-dioksida, što je jednako količini uglja koja bi se prostirala od polja veličine 22 x 22 metara na Zemlji do Mjeseca (razdaljina od 386.000 kilometara).

Polovina emitovane količine ugljen-dioksida ostala je u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući 10 puta brži porast tog gasa od bilo koje katastrofe koja je zadesila našu planetu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara