Asteroid širine 2,6 kilometara prilibližio se Zemlji

Menprom

Asteroid veličine 2,6 kilometara prilibližio se Zemlji, a naučnici očekuju da će u naredna 24 sata proći pored nje na razdaljini od 25 miliona kilometara, što je malo prema kosmičkim standardima, saopćila je NASA.

Reha Centar

Nebeski objekt, nazvan asteroid 86666 (2000 FL10) predstavlja jedan od najvećih koji će u novijoj historiji proletjeti pored zemlje. On trenutno putuje svemirom brzinom većom od 64.000 kilometara na sat. Tačna veličina objekta nije poznata, ali bi prema procjenama, širina bi mogla da bude oko 2,6 kilometara.

Stručnjaci kažu da je ta veličina dovoljna da se smatra potencijalno opasnim objektom, jer ukoliko bi pogodio našu planetu, to bi bilo isto kao da više hiljada atomskih bombi eksplodira odjednom i koji bi mogao da ubije milione ljudi, javlja Fena. Veći su izgledi da bi nepoželjni gost mogao da udari u okean, nego u kopno, što bi moglo ogromne količine vode da pošalje u atmosferu i izazvati ogroman cunami i ogromne poplave.

Sunčeva svjetlost bi mogla biti blokirana godinama oblacima prašine, prljavštine i vode, što bi prouzrokovalo vještačku zimu, pa bi mnoge vrste mogle da izumru.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara