Vive Žene nominirane za prestižnu nagradu Aurora 2017.

Spread the love
Rental Travel

U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

Reha Centar

Godišnja nagrada Aurora osnovana je u spomen žrtava genocida nad Armenima (1915. – 1923.). Aurora ima za cilj podizanje javne svijesti o zlodjelima širom svijeta i nagrađivanje organizacija i pojedinaca koji rade na sprječavanju torture i genocida.

Izborni komitet za nagradu Aurora vodi oskarovac i veliki humanista George Clooney, a uključuje i nobelovce: Oscar Arias, Shirin Ebadi i Leymah Gbowee.

Ove godine izborni komitet je odabrao pet finalista od više od 550 pristiglih prijedloga iz 66 zemalja i na 13 jezika.

Vive Žene i njihova humana misija prepoznate su od strane Centra Elman za mir i ljudska prava iz Somalije. Osnivačice su majka i kćerka Fartuun Adan i Ilwad Elman koje se bave zaštitom ljudskih prava i borbom za izgradnju mira.

Ovogodišnja dodjela nagrade Aurora 2017. održat će se u Yerevanu u Armeniji u nedjelju, 28. maja 2017. godine. Organizacija koja bude izabrana, kao podršku za nastavak svog humanog rada dobit će nagradu u iznosu od 100.000 dolara, kao i 1.000.000.000 dolara. Ovu nagradu podjelit će sa organizacijama koje su inspirisale njihov rad i doprinijele sprječavanju torture i genocida, među kojima su i Vive Žene Tuzla, BiH.

Organizacioni odbor pozvao je Jasnu Zečević, predsjednicu U.G. Vive Žene da prisustvuje svečanoj ceremoniji Aurora 2017.

– Želim da se zahvalim Aurora Humanitarnoj Incijativi, a posebno Fartuun Adan i Ilwad Elman iz Somalije koje su prepoznale naš rad i naše zalaganje. Za Vive Žene, a i Bosnu i Hercegovinu, nominacija je važna jer je na međunarodnom nivou prepoznat naš rad i zalaganje za ostvarivanje prava žrtava rata, torture i nasilja. Čast mi je biti danas ovdje u Yerevanu i predstavljati Vive Žene i Bosnu i Hercegovinu na ovako značajnom događaju. Kroz ovu nagradu žrtve rata u Bosni i Hercegovini nisu zaboravljene i na ovaj način se odaje priznanje i njima za njihove patnje koje su preživjeli – istakla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene.

Više informacija o samoj nagradi: www.auroraprize.com i na Facebook stranici: Aurora Prize.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara