Uspostava direktne razmjene i saradnje između kineskih i kompanija iz TK

Spread the love
Rental Travel

Delegacija Vlade TK, koju je predvodio premijera Kadrija Hodžić, primila je danas u posjetu predstavnike Kinesko-evropske asocijacije za ekonomsku i tehničku saradnju (CEATEC). Kako je rečeno, Asocijacija je posvećena promociji trgovinskih i ekonomskih veza između Kine i Evrope, a registrovana je pod Ministarstvom civilnih poslova i potpuno akreditovana od strane Ministarstva trgovine (MOFCOM). Svrha joj je promovisanje međusobnog razumijevanja i razmjene, kontinuirano iskorištavanje potencijala za saradnju između kineskih i evropskih kompanija, pomoć kineskim i evropskim kompanijama prilikom otvaranja tržišta, uvođenja sredstava, proizvoda, tehnologija i talenata te promovsanje pogodne interakcije između kompanija i vlada, izgradnja mosta direktne razmjene i saradnje između kineskih i evropskih kompanija i služenje svestranom razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa između Kine i evropskih zemalja.

Reha Centar

S tim u vezi premijer Hodžić i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su prezentirali Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti, sa posebnim akcentom na određene projekte koji bi mogli biti interesantni kineskim partnerima.

„Prioritet nam je snaženje privrednih zona, među kojima je privredna zona u blizini Međunarodnog aerodroma Tuzla, mogla biti zanimljiva kineskim investitorima. Također, čišćenje jezera modrac, te ulaganje u putnu infrastrukturu su prioritetni projekti u Tuzlanskom kantonu, a osim navedenog tu je i ulaganje u obnovljive izvore energije“, kazao je premijer Hodžić izražavajući spremnost i otvorenost Vlade TK za svaki oblik saradnje koji može doprinijeti poboljšanju ekonomskih i socijalnih odnosa.

Pored navedenih oblika saradnje, danas su spomenuti i određeni potencijali u oblasti poljoprivredne proizvodnje, turistički potencijali koji mogu i trebaju biti uobličeni u jedan brend i ponuđeni kineskim turistima.

Današnji sastanak bio je inicijalna prilika da se ukratko prezentiraju oblasti u kojima bi se saradnja u narednom periodu mogla i konkretizirati. U tom pogledu u narednom periodu uslijedit će operacionalizacija danas podijeljenih informacija, a kako bi se u narednom periodu mogle inicirati i konkretne aktivnosti.

Današnjem sastanku u ime Asocijacije su prisustvovali direktor za europske poslove Dragan Čigoja i njegov saradnik Andrej Agačević.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara