Uređaj za mamografiju uručen Domu zdravlja Tuzla

Spread the love
Menprom

Uređaj za mamografiju nabavljen zahvaljujući donaciji Fondacije „Jusuf Nurkić“, posredovanjem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP) i uz finansijski doprinos Vlade Tuzlanskog kantona predat je danas  Domu zdravlja „Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.

Reha Centar

„Savremeni digitalni mamograf će“, prema riječima ministra zdravstva Bože Jurića, „znatno doprinjeti zdravstvenoj zaštiti građana Tuzle i TK, jer je značaj preventivne dijagnostičke mamografije nemjerljiv u ranoj detekciji i otkrivanju malignog oboljenja dojke“.

Vlada TK osigurala je 40.000 KM ali je ovom prilikom naglašeno da bez podrške Jusufa Nurkića i njegove fondacije ne bi ovako brzo nabavili prijeko potreban mamograf.

“Moram zahvaliti u ime Vlade TK porodici Nurkić i našem dobročinitelju Jusufu koji godinama pomaže, možda javnost to i ne zna, i pomaže u svim segmentima društva. Najviše kantonu u kojem je ponikao i svoju općinu. Zaista mu mnogo hvala”, rekao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Elvedin Trakić, predstavnik Fondacije ovom je prilikom kazao da mu je čast što prisustvuje primopredaji mamografa. „Poznato je da je Jusuf Nurkić u humanitarnim aktivnostima i evo danas je zahvaljujući njemu realizovana aktivnost nabavke mamografa za preventivnu dijagnostiku raka dojke. Bit ćemo podrška svima koji su transparentni i koji rade za dobrobit građana”, kazao je  Trakić.

Medicinski direktor Doma zdravlja Tuzla Samir Mačković istaknuo je kako su uposlenici radili na dotrajaloj i analognoj opremi te da je ova donacija veliki korak ka implementaciji procesa digitalizacije.

“Zahvaljujem se našem proslavljenom košarkašu Jusufu Nurkiću. Ovo je jedno veliko djelo. On se dokazao na sportskom polju, ali i na humanitarnom. Mi smo imali veliki problem s opremom, ali i kadrovima. Radili smo na zastarjeloj i sporoj opremi. S ovim aparatom idemo ka digitalizaciji, a mi nismo nikada mogli nabaviti jedan ovakav aparat”, rekao je Mačković.

Fondacija “Jusuf Nurkić” je preko UNDP-a BiH i Vlade TK dala podršku aktivnostima prevencije raka dojke, a očekivanja su da će liste čekanja u Domu zdravlja biti znatno kraće.

“Mamograf je ovdje, danas je zvanično isporučen. To je rezultat finansijske pomoći prvenstveno našeg košarkaša Jusufa Nurkića, ali i uz osigurano finansijsku kontribuciju Vlade TK. Zbilja mi je želja da i ubuduće nastavimo realizovati slične projektne aktivnosti kako razvojnog karaktera tako i one koje imaju veliki značaj za naše građane”, rekao je Aldin Međedović, predstavnik UNDP-a.

U narednim danima mamograf će biti instaliran i testiran, a nakon toga će biti pušten u rad. Zahvaljujući podršci Fondacije Jusuf Nurkić u narednom periodu je planirana i realizacija nabavke dijagnostičke opreme za Dom zdravlja u Živinicama.

aktuelno.ba

 

 

 

 

Komentari

Komentara