Univerzitet u Tuzli bogatiji za integrisanu informaciono – komunikacionu strukturu

Spread the love
Rental Travel

Danas je na Univerzitetu u Tuzli održana PRESS konferencija povodom završetka projekta „Izgradnja akademske mreže Univerziteta u Tuzli“.  O značaju realizacije ovog projekta  prisutne je upoznao prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli i prof.dr. Suad Kasapović, voditelj projekta.

Reha Centar

 Razvoj akademske mreže je jedan od važnijih preduslova za razvoj visokoškolskog obrazovanja. Univerzitet u Tuzli je zbog toga odlučio povezati svoje članice u jedinstvenu komunikacijsku mrežu i napraviti veliki iskorak ka povezivanju u globalnu akademsku mrežu, istakao je prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

 Završetkom ovog projekta sve članice Univerziteta u Tuzli uvezane su u jedinstvenu integrisanu informaciono – komunikacionu strukturu po uzoru na druge univerzitetske mreže sa značajno većim prijenosnim brzinama nego što je to do sada bilo moguće. Univerzitet u Tuzli je izgradio vlastitu komunikacijsku mrežu uključujući i kablovsku infrastrukturu i čvorišta.

 Razlozi za pokretanja ovog projekta su između ostalih povećanje integriteta, funkcionalnosti i ekonomičnosti poslovanja Univerziteta u Tuzli, kazao je prof. dr. Suad Kasapović, te dodao da integrirana univerzitetska mreža pruža niz pogodnosti u pogledu funkcionalnosti:

–          Omogućen je brži pristup Internetu članica UNTZ preko jedne tačke, odnosno dobiveno je skalabilno rješenje koje dozvoljava da lako, jeftino i brzo povećavamo brzine pristupa Internetu prema potrebama članica univerziteta,

–          Lakše povezivanje s univerzitetskim akademskim i istraživačkim mrežama  u BiH (UTIC-akademska mreža Univerziteta u Sarajevu, SARNET-akademska i istraživačka mreža Republike Srpske), u okruženju  i šire (CARNET-akademska mreža Hrvatske, AMRES-akademska mreža Srbije, ARNES-akademska mreža Slovenije itd. ),

–          Jeftina implementacija besplatnog telefoniranja unutar univerzitetske mreže,

–          Laka implementacija multimedijalnih (elektronskih) sjednica,

–          Lakši razvoj integracije sadržaja biblioteka i lakše osiguranje autorizovanog pristupa online naučnim bazama podataka,

–          Laka integracija IP video nadzornih sistema članica univerziteta,

–          Olakšana je integracija i softverskih rješenja za potrebe administracije na univerziteskom nivou.

–          Neovisnost od jednog internet uslužnog provajdera,

–          Poticanje primjene informacijske i komunikacijske tehnologije,

–          Unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja i nauke, te rada i života studenata, saradnika, nastavnika i naučnika primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, upoznavanjem s njezinim mogućnostima i pomaganjem pri njezinoj upotrebi.

Izgradnom svoje komunikacijske mreže Univerzitet u Tuzli oslobodio se plaćanja zakupa vodova od mrežnih provajdera između fakulteta, sto podrazumijeva značajnu uštedu sredstava.

Značajno je napomenuti da je planiran link prema Kampusu za što postoji odobrenje općine Tuzla. Uskoro će biti realiziran i priključak studentskih domova na univerzitetsku mrežu, a slično će biti ponuđeno i Univerzitetskom kliničkom centru.

Bitno je istaći da je projekat izuzetno kompleksan zbog čega je trajala dugogodišnja realizacija istog (jer je projekat započeo još 2004 godine) i da je završen uz finansijsku pomoć Svjetske banke i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i administrativne pomoći općine Tuzla. Položeno je oko 5800 metara optičkog kabela a ukupni troškovi realizacije projekta za ovih deset godina se kreću oko 280.000 KM.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOSTIMA

unnamed (3)

aktuelno.ba

Komentari

Komentara