UN se pridružio kritikama na račun vlasti RS zbog negiranja genocida u Srebrenici

Spread the love
Posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adam Dieng pridružio se brojnim kritikama na račun vlasti Republike Srpske koje pokušavaju negirati genocid u Srebrenici i traže poništenje izvještaja iz 2004. kojim su potvrđene činjenice o tom zločinu, prenosi tportal.hr

Reha Centar
Rental Travel

U izjavi Dienga koja je u petak medijima dostavljena iz ureda UN-a u Sarajevu stoji da je odbacivanje nalaza povjerenstva vlade RS za Srebrenicu iz 2004. godine korak unatrag za Bosnu i Hercegovinu, da podriva vladavinu prava te domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih skupina tokom rata od 1992. do 1995. godine.

“Trenutak donošenja ove odluke će vjerojatno prouzrokovati dodatne napetosti prije opštih izbora 7. oktobra i naštetiti naporima za izgradnju dugotrajne stabilnosti i izgradnje mira u BiH”, kazao je Dieng.

Iz UN-a podsjećaju kako je povjerenstvo vlade Republike Srpske precizno ustanovilo da je od 10. do 19. jula 1995. godine između sedam i osam hiljada bosanskih muslimana nestalo na području Srebrenice i da su hiljade njih ubijene na način koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Brojni među tim zaključcima u međuvremenu su verificirani i potvrđeni presudama domaćih i stranih sudova.

U Diengovoj izjavi posebice se podsjeća na činjenicu da su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zaključili kako je masakr nad bosanskim muslimanima u Srebrenici bio zločin genocida.

Dieng je tokom posjeta Balkanu u februaru 2018. godine također upozorio kako je očevidno da se zbivanja iz prošlosti zlorabe u političke svrhe.

“Nepovjerenje i izravno neprijateljstvo između političkih lidera koji predstavljaju različite konstitutivne narode sprječavaju bilo kakav značajniji napredak prema pomirenju”, kazao je Dieng izražavajući sada zabrinutost zbog odbacivanja sudskih presuda, glorificiranja ratnih zločinaca i njihovih zločina, imenovanja osuđenih ratnih zločinaca na javne pozicije i negativnog uticaja koji ovakva zbivanja imaju na proces izgradnje mira u državi.

Odluku parlamenta RS donesenu ranije ovoe sedmice o stavljanju izvan snage izvještaj iz 2004. godine o ratnim zločinima u Srebrenici i o upostavi novog povjerenstva koje bi te nalaze trebalo revidirati ranije su kritizirali i iz State Departmenta te iz gotovo svih važnijih međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

Vlasti u RS-u te kritike uglavnom ignorišu, a predsjednik entiteta Milorad Dodik kazao je da je reagiranje State Departmenta temeljeno “na lažnim informacijama” koje dolaze iz veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Mediji u RS-u koje kontroliše Dodikova vlast otišli su i korak dalje objavivši kako su potporu povlačenju izvještaja dali i ratni vojni i politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, obojica osuđeni ratni zločinci.

“Karadžić i Mladić u potpunosti podržavaju odluku parlamenta RS da odbaci izvještaj povjerenstva o zbivanjima u i oko Srebrenice u srpnju 1995. godine, kako bi se utvrdila puna istina i dokazala i srpska stradanja”, izjavio je Milorad Kojić, čelnik Centra za istraživanje ratnih zločina pri vladi RS koji je u četvrtak posjetio dvojicu ratnih zločinaca u pritvoru u Den Haagu.

tportal.hr

Komentari

Komentara