UKC Tuzla: Prva škola akušerske anestezije

Spread the love
Rental Travel

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u toku je Prva škola akušerske anestezije koja je organizovana u okviru saradnje UKC Tuzla i američke organizacije Kybele. Tokom trajanja škole u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravit će ljekari: dr. Ferne Braveman, Yale University School of Medicine, New Haven, USA, prof. dr. Edward Riley, anesteziolog Stanford University Medical Center, USA, dr. Dr.Kelly Fodoruk, Stanford University Medical Center, USA i dr. Ivan Veličković, Obstetrical Anesthesiology, SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn, New York, USA. Tokom svog boravka američki tim ljekara će sprovesti edukaciju anesteziologa UKC Tuzla iz oblasti akušerske anestezije, sa akcentom na regionalnu anesteziju i analgeziju u porođaju.

Reha Centar

Prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je izrazila zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje između UKC Tuzla i organizacije Kybele koja je omogućila uvođenje akušerske anestezije. “Porođaj je veličanstveni događaj u životu svake žene i sve bolove koji prate ovaj čin sada smo u mogućnosti humanizirati. Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju je davno prepoznala i započela sa uvođenjem ovih metoda, ali iz objektivnih razloga one do sada nisu bile realizovane”, rekla je prof. dr. Skokić.

Načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla, prof. dr. Semir Imamović je istakao da se nada da će regionalna anestezija i bezbolni porod postati dio redovnih procedura ove klinike.

Dr. Ivan Veličković iz SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn, New York, je rekao da je Kybele neprofitna humanitarna organizacija koja je već 15 godina posvećena unapređenju poroditeljstva i njege majke i djeteta. Kybele Inc. okupljaja američke, kanadske, australijske i evropske zdravstvene profesionalce u timove. Članovi tima Kybele doniraju svoje vrijeme i stečeno iskustvo kako bi pružili praktičanu obuku u tehnikama koje poboljšavaju kvalitet zdravstvene njege. Na prostorima Bosne i Hercegovine i regije boravili su osam puta, od čega u Tuzli dva puta.

Prva skola ginekoloske anestezije (2)Šef anestezije Odsjeka za ginekologiju, prim. dr. Senida Keser je pojasnila da spinalna i epiduralna anestezija pripadaju regionalnim anestezijama koje obezbjeđuju bezbolnost određenih dijelova tijela. Cilj uvođenja regionalne anestezije je da se uz obezboljen porođaj poveća i broj carskih rezova koji bi se izvodili u ovoj anesteziji. Tokom trajanja Škole akušerske anestezije rađene su edukacije u primjeni epiduralne anestezije, spinalne anestezije i kombinaciji epiduralne i spinalne anestezije. Prim. dr. Keser je pojasnila da se spinalna anestezija vrši posebnom iglom, tanjom od standardnih, koja se uvodi kroz tvrdu moždanu opnu u spinalni prostor i kroz koju se aplicira lokalni anestetik koji djeluje na nerve kičmene moždine. Kod epiduralne anestezije anestetik se aplicira u epiduralni prostor kičmenog stuba izvan tvrde opne, što znači da nema direktnog kontakta sa spinalnim prostorom. Epiduralna anestezije se smatra suptilnijom i bezbjednijom u poređenju sa spinalnom anestezijom, te se češće koristi. Prim. dr. Keser također naglašava da nisu sve porodilje kandidati za ove metode, te se o tome odluka može donijeti tek nakon anesteziološkog pregleda, jer neke pacijentice imaju oboljenja koja zahtjevaju određene pristupe.

UKC Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara