UKC Tuzla: Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.
Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes trenutno u svijetu od dijabetesa boluje preko 425 miliona ljudi, a u 2017. godini ovo oboljenje je bilo uzrokom 4 miliona smrtnih slučajeva u svijetu.

Reha Centar

Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2018. i 2019. godinu je „Porodica i dijabetes“. Kampanja ima za cilj ukazati na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj porodici.

U okviru akcije na Klinici za interne bolesti vršeno je mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i izračunavanje indeksa tjelesne mase. Tokom trajanja akcije promovisana je zdrava ishrana i vršena edukacija za redukcionu dijetu.
Uz stručnu prezentaciju, građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa jer ovo oboljenje zahtjeva svakodnevni tretman, redovni monitoring, zdrav stil života i kontinuiranu edukaciju.

Dr. med. sci. Jasna Merić-Šehić, šef Odjeljenja za endokrinologiju ovom prilikom je rekla da se 80% slučajeva dijabetesa tipa 2 može prevenirati putem usvajanja zdravog stila života, jer ključni faktori za nastanak rizika za oboljevanje su prekomjerna tjelesna masa, nezdrava ishrana, nedostatak tjelovježbe, porodična istorija i visok krvni pritisak. Prema njenim riječima, urbane sredine pogoduju faktorima životnih stilova koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tip 2 jer su određeni socijalni faktori i kulturološke odrednice usko povezane.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara