UKC Tuzla: Klinika za neurologiju nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan multiple skleroze

Spread the love
Rental Travel

Klinika za neurologiju  JZU UKC Tuzla i Udruženje oboljelih od multiple skleroze TK, u povodu Svjetskog dana multiple skleroze danas su organizovali konferenciju za novinare. Učesnici konferencije su bili načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr.med.sci. Dževdet Smajlović, prof. dr.med.sci. Mirjana Vidović, dr. Adnan Burina, mr.med.sci., glavna medicinska sestra Klinike, Alma Vuleta i Vahida Hajdarbegović sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze TK.
Svjetski dan multiple skleroze obilježava se od 2009.godine  u više od 67 zemalja svijeta u cilju pružanja informacija javnosti o ovoj bolesti, njenim simptomima i načinu liječenja.

Reha Centar

Multipla skleroza je hronična, upalna, progresivna, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se može manifestirati različitim neurološkim simptomima, kao što su pad vida na jedno ili oba oka, duple slike, poremećaja ravnoteže, problemima sa mokrenjem, slabosti u nogama i rukama, ispadima senzibiliteta te čitavim nizom drugih simptoma. Najčešće se javlja između 20. i 40.  godine života

Tokom svog obraćanja novinarima, učesnici konferencije su govorili o mogućim uzrocima, patofiziologiji, simptomima i modalitetima liječenja mutiple skleroze te značaju i ulozi medicinske sestre u dijagnostici, liječenju  i podršci oboljelim od multiple skleroze.

Ispred Udruženja oboljelih od multiole skleroze prisutnima se obratila  Vahida Hajdarbegović, sekretar Udruženja. Udruženje obojelih od multiple skleroze TK  je osnovano 2003. godine kao nevladina neprofitna organizacij koja okuplja i pomaže osobama oboljelim od ove bolesti i broji oko 300 članova.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze Klinika za neurologiju UKC Tuzla zajedno sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli organizuje niz aktivnosti. Tako će u utorak, 30.05 2017.godine biti organizovana akcija “Ples za MS” na Trgu Slobode u Tuzli sa početkom u 12 sati.
Prigodna predavanja će se održati u srijedu, 31.05.2017.godine u Dramar centru u Tuzli sa početkom u 12 sati. Predavanje na temu “Multipla skleroza – bolest ili način života” održat če mr.med.sc. Adnan Burina, a predavanje “Multipla skleroza i trudnoća” izložit će prof.dr.med.sc. Mirjana Vidović.

UKC / aktuelno.ba

Komentari

Komentara