Udruženja žrtava iz BiH: Spriječiti promociju knjige “Srebrenica – Laž i podvala srpsko…

Spread the love
Menprom

Udruženja žrtava iz BiH, a posebno Srebrenice, izražavaju svoju ogorčenost ponašanjem načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Reha Centar

Grujičić je najavio da će 7. jula u Srebrenici biti održano takozvano dokumentarno veče sa Ljiljanom Bulatović i promocija knjige Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu.

Udruženja žrtava navode da načelnik u najtežim danima za preživjele žrtve srebreničkog genocida, po ko zna koji put, ponavlja isti scenarij negiranja dokazanih činjenica, a posebno istrajno vrijeđanje preživjelih žrtava genocida kojeg su po presudi Međunarodnog suda pravde počinile takozvana VRS i MUP RS-a.

“Zahtijevamo od načelnika Srebrenice, domaćih institucija i međunarodne zajednice da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici. Podsjećamo sve predstavnike vlasti da će ove godine, dvadeset dvije godine nakon počinjenja genocida biti ukopano sedamdeset osoba, od kojih je sedam bilo maloljetno u vrijeme kada su najsvirepije ubijeni. Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja Grujičič iz opštinskog bužeta finansira promociju knjige Ljiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i cijeloj svjetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtijevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za cijelu BiH, otkaže bez ikakvog odlaganja”, navode iz sedam udruženja.

Udruženje žrtava iz BiH stoga pozivaju na hitnu reakciju vlasti povodom promocije knjige Srebrenica – Laž i podvala srpskom naroduLjiljane Bulatović.

“Zahtijevamo od aktuelnog načelnika Srebrenice Grujičića, međunarodne zajednice i Valentina Inzka da pod hitno zabrane promociju ove sramotne knjige koja najopskurnijim lažima, a pod krinkom zaštite nacionalnog interesa, poriče dokazane, dokumentovane, i neoborive činjenice”, stoji u saopćenje koje potpisuju Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje Žena-žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i Udruženje porodica nestalih općine Vogošća 8. Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.

Anadolija

Komentari

Komentara