U Vijećnici održana akademija povodom 97 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Spread the love
Menprom

 Akademija povodom 97 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine održana je večeras u Sarajevu u gradskoj Vijećnici u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Reha Centar

U prisustvu brojnih poštovalaca Izetbegovića kao mislioca i državnika Bosne i Hercegovine, članova njegove uže porodice, predstavnika aktuelnih vlasti BiH i drugih zvanica, o liku i djelu Alije Izetbegovića govorili su njegov sin Bakir, lider Stranke demokratske akcije, kao i predsjednik “Preporoda” Sanjin Kodrić.

Bakir Izetbegović je napravio svojevrsnu retrospektivu očevog života i njegove vizionarske političke misli o slobodi kao temeljnoj vrijednosti, životopisa od porodičnog porijekla i očevog djetinjstva pa sve do njegove smrti i dženaze u Sarajevu oktobra 2003. godine u danu u kojem je neprestano padala jaka kiša “kao da se nebo otvorilo”, a veliki broj ljudi emotivno ispratio rahmetli lidera do njegovog mezara na Kovačima.

Kodrić je za Aliju Izetbegovića kazao da je bio državnik, lider i čovjek s idealima o slobodi. Sjećanje na tog mislioca i tipičnog čovjeka Bosne u čiju je sudbinu stala i sudbina Bosne i Bošnjaka potrebno nam je, kazao je Kodrić, pa Bošnjačka zajednica kulture želi nastaviti obilježavanje dana njegovog rođenja i u narednim godinama. Sličnu manifestaciju željela je upriličiti 2020. godine, ali je globalna pandemija spriječila tu zamisao.

Život Alije Izetbegovića, naglasio je između ostalog Kodrić, bio je stalna borba i stalno nastojanje u traženju pravog puta i spasa, “kao da se u to ograničeno ljudsko življenje spojila istorijska sudbina Bosne i Bošnjaka”.

Kodrić je, kao i Bakir Izetbegović, podsjetio na političku misao budućeg državnika još od njegovih mladih dana i tamnovanja u zatvorima represivnih režima zbog njegovih slobodarskih ideala od kojih nikada neće odustati niti priskrbiti sebi zatvorske privilegije optužujući sapatnike s kojima je hapšen i suđen.

Kodrić je podsjetio i na osnivanje Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića koja je uspjela postati snažan poticaj Bošnjacima da izrastu u snažan politički narod u vremenu kad zaživljava politički pluralizam.

Obojica govornika su tokom večerašnje akademije naglasili također Izetbegovićevo zalaganje za toleranciju u državi Bosni i Hercegovini prema pripadnicima svih drugih nacija i vjera, opisujući ga kao mudrog i strpljivog čovjeka, humanistu sa svim osobinama lidera, što će naročito doći do izražaja u teškim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina proteklog vijeka.

Nakon obraćanja Bakira Izetbegovića i Sanjina Kodrića, u Vijećnici je tokom ove manifestacije održan i prigodan koncert duhovne muzike.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine a umro 19. oktobra 2003.

Ovom državniku, misliocu, piscu, humanisti čvrstih ideala i političke misli sudbina je namijenila državništvo u najtežim godinama moderne historije Bosne i Hercegovine, kada je između njega, sljedbenika i poštovalaca njegovih ideja i djela ispoljena neraskidiva sudbinska veza.

Fena

Komentari

Komentara