U UKC-u Tuzla hospitaliziran 161 pacijent, kliničke slike sve teže

Spread the love
Rental Travel

 U covid odjelima Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitaliziran 161 pacijent kod kojih je potvrđen koronavirus – izjavio je za Fenu direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, dodavši da se broj hospitaliziranih mijenja iz sata u sat.

Reha Centar

Po njegovim riječima, kliničke slike oboljelih od Covida 19 sve su teže.

-Jučer nismo imali veliki broj testiranih, tako da danas nemamo trenutno veliki broj novozaraženih. Od jučer je potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali to nije relevantan podatak, vjerovatno će sutra broj biti veći – navodi Jusufović.

Naglasio je da raste broj hospitaliziranih s težom kliničkom slikom, kao i broj pregleda u Covid ambulantama. Trenutno je kod 50 zaposlenika tuzlanskog UKC-a potvrđen Covid-19.

Jusufović navodi da je 550 zaposlenika UKC-a Tuzla do sada vekcinisano.

-Slijedećih 15 dana je ključno da se održimo. Ako budemo pametni i oprezni izdržat ćemo, a ako ne, možemo očekivati svakakav scenarij – upozorio je.

Pored uobičajenih mjera za suzbijanje koronavirusa, koje su izrečene naredbama Federalnog kriznog štaba, na području TK odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva tog kantona ograničeno je kretanje od 21 do 05 sati.

Ministar zdravstva TK i predsjednik Kriznog štaba tog ministarstva Božo Jurić napominje da su zabranjene posjete staračkim domovima, zaustavljen je hladni operativni program na UKC-u Tuzla, a pojačan je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima na području tog kantona.

Upitan da li se razmatra uvođenje restriktivnijih mjera na području TK, Jurić je rekao da Krizni štab tog kantona svakodnevno prati situaciju i da će na osnovu epidemiološkog stanja biti izricane i mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Fena

Komentari

Komentara