U Tuzli svečano bilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25 novembar

Spread the love
U povodu obilježavanja Dana državnosti 25. novembra, danas, 24. novembra, u organizacij Grada Tuzla, upriličeno je odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomenik na Trnovcu, spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na groblju civilnih žrtava. Nakon ceremonije na spomen obilježjima Slana banja, u Narodnom pozorištu Tuzla, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj su se pristunima obratili predsjedavajući, Aleksandar Vujadinović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
JASMIN IMAMOVIŽ
“Sretan vam 25.11. Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan, 25.11.1943. godine, vijećnici ZAVNOBiH-a, su svojim odlukama, potvrdini višestoljetni kontinuitet BH državnosti. Ovu odluku su, na zasjedanju AVNOJ-a, potvrdili svi delegati sa čitvog prostora sad već bivše Jugoslavije.
25 NOVEMBAR TUZLA 25 NOVEMBAR TUZLA 25 NOVEMBAR TUZLA 25 NOVEMBAR TUZLA
Do ovoga nije došlo slučajno. Tito je još u toku 1936. i 1937. godine, između ostalog, pisao da i narod u Bosni i Hercegovini ima pravo da se izjasni o svom odnosu u državnoj zajednici, da bi zaključio kako nema demokracije bez nacionalne slobode i da nema nacionalne slobode bez demokracije. Kada je u pitanju federalističko uređenje, najosjetljivije pitanje bilo je pitanje razgraničenja Bosne i Hercegovine, sa ostalim budućim federalnim jedinicama. Na 5. Zemaljskoj konferenciji 1940. godine, Tito je izjavljivao: Bosna je jedno, zbog vjekovnog zajedničkog života, bez obzira na vjeru. U člancima iz avgusta 1941. godine, prvo govori o ustanku:“ svjesnih radnika i rodoljubive inteligencije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine,“ a zatim govori o budućih šest republika.    Na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću, 1942. godine, Tito u svom govoru kaže da će buduća, obnovljena Jugoslavija biti bratska zajednica Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Isticanjem da postoji Bosna i Hercegovina, uglavnom su određene i granice budućih republika, prvenstveno Hrvatske i Srbije.
img_392225 NOVEMBAR TUZLA
U toku septembra  1943. godine Tito i Vrhovni štab odlučuju osloboditi Tuzlu, pustiti glas da će u Tuzli biti održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a, kao i zasjedanje ZAVNOBiH-a, kako bi na miru obavio posao u Bosanskoj krajini. Dok su snage nacista i fašista, kidisale na Tuzlu, u Mrkonjić gradu i Jajcu donošene su istorijski važne odluke. U oktobru 1943. godine Tito u razgovoru sa Pokrajinskim rukovodstvom, tj. BH rukovodstvom, dogovara da se zagovara status BiH kao federalne jedinice, pa je na brzinu samo četiri dana prije zasjedanja AVNOJ-a, održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, u Mrkonjić gradu, namjerno izvan Jajca, kako bi se, kako piše historičar dr Ivo Goldštajn, fingirala neovisnost ovog važnog događaja.
25 NOVEMBAR TUZLA 25 NOVEMBAR TUZLA
Rental Travel

Četiri dana nakon ZAVNOBiH-a, AVNOJ potvrđuje sve odluke ZAVNOBiH-a, tako da su u donošenju ovih odluka učestvovali delegati iz svih šest federalnih jedinica, a ne samo 58 delegata tj. vijećnika, koliko ih je zastupalo Bosnu i Hercegovinu na zasjedanju AVNOJ-a.Bosna i Hercegovina ima višestoljetni kontinuitet državnosti. U tom smislu, najvažniji su, srednjevjekovni period  vladavine Kulina bana, bana Stjepana II Kotromanića i prvog bosnaskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Reha Centar

Osim toga, važan je kontinuitet autonomnosti u osmanskom, austrougaraskom i svim drugim periodima ali je od odlučujuće važnosti, period antifašističke borbe svih naroda i narodnosti, kao referendum i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine iz 1992. godine i uspješna odbrana ovako stečene državnosti u odbrambenom ratu iz 1992. godine.

25 NOVEMBAR TUZLA

Bosna i Hercegovina je u antifašističkoj borbi, zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, ponovo rođena i samo dosljednim njegovanjem tradicije antifašizma može biti ponovo reintegrisana. Držimo se zajedničkog života, bratstva i jedinstva među narodima i građanima, jednake zaštite prava svakog čovjeka i građanina, i nema tog cilja kojeg nećemo ostvariti.

Dragi moji sugrađani sretan vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, naveo je u svom govoru gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Po završetku svečane sjednice, u prostorijama Biološke zbirke otvorena je izložba fotografija „Tito u posjeti Tuzli 1966.-2016.”
aktuelno.ba

Komentari

Komentara