U Tuzli predstavljanje knjige ‘Genocidna namjera – Bratunac 1992.’ Ramiza Salkića

Spread the love
Rental Travel

Bosanska medijska grupa i Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli organizirat će u srijedu predstavljanje knjige “Genocidna namjera – Bratunac 1992.” autora Ramiza Salkića, saopćeno je iz BKC-a.

Reha Centar

Izdavački projekat “Genocidna namjera – Bratunac 1992.” bit će realiziran u nekoliko Salkićevih knjiga s ciljem da ukaže na to da ratni zločlin ne zastarijeva i da društvo ima obavezu dokumentovati i do krajnjih mogućnosti istražiti ratne zločine te  tragom tih nalaza, provesti istrage, suđenja i kazniti počinitelje.

– U protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti – navedeno je u saopćenju.

Mehmed Pargan u predgovoru Salkićeve knjige navodi da izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju na čijem temelju su nadležni sudovi obavezni pokrenuti proces protiv osumnjičenih.

Čak i presude koje su integralni dio ove knjige obavezuju sud koji ih je donio da osobe iz drugih predmeta procesuira ako postoji bilo kakav osnov po kojem su povezane s počinjenim zločinima. Nažalost, to se još nije desilo, naveo je Pargan.

Osim njega, najavljeni promotori Salkićeve knjige su recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović.

Komentari

Komentara