Promovisana knjiga „Nebeska Srbija: Od mita do genocida“

Spread the love
Rental Travel

Program „Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ koje si realizuje u Tuzli nastavljen je promocijom knjige „Nebeska Srbija: Od mita do genocida“ Branimira Anzulovića koja je održana u ponedjeljak, 8. jula u Plavoj sali BKC-a.

Reha Centar

O knjizi su govorili prof. dr. Izet Šabotić, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Osman Halilović, književni kritičar, dok je promociju moderirao književnik Sead Husić.

Knjiga Branimira Anzulovića, hrvatsko-američkog teoretičara kulture, ‘“Nebeska Srbija, od mita do genocida“, istakao je promotor Halilović, nastala je netom nakon srbijanske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kao potreba da se zapadnom znatiželjniku približi priroda i korijeni  velikosrpske ideologije koja je rezultirala genocidom i namjerom istrebljenja susjednih naroda, posebno Bošnjaka i Albanaca.

– Danas, 25 godina kasnije, u odličnom bosanskom prevodu Resula Mehmedovića, ova knjiga nam se nameće kao još uvijek živa aktuelnost, jer velikosrpska ideologija je još uvijek temeljni remetilački faktor na Balkanu – kazao je Halilović.

Profesor Šabotić, drugi promotor je kazao da knjiga ‘živi’ već dvadesetak godina, ali nije do sada bila poznata javnosti u Bosni i Hercegovini.

– Dobra je stvar da se predstavlja, ona je aktuelna, iako je nastala prije 20 godina. Bavi se jednom složenom, ali važnom tematikom, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cjelokupan balkanski prostor, a riječ je o tematici proizvodnje problema, da ne kažem zla, na ovom prostoru koje traje skoro dva stoljeća – istakao je Šabotić.

Autor se potrudio, naglasio je Šabotić, da markira sva važna pitanja koja daju odgovore na suštinu proizvodnje tih problema sa kojima se suočavaju balkanska društva.

Na kraju promocije obratio se prevodilac i urednik knjige Resul Mehmedović koji je kazao da je knjiga „Nebeska Srbija: Od mita do genocida“ uvod za šire mase da što jasnije i što bolje upoznaju velikosrpsku genocidnu ideologiju.

 

Nebeska Srbija Branimira Anzulovića je multidisciplinska studija o  historijskim i  mitološkim prikazima srpske povijesti koja pokušava rasvijetliti istinske uzroke nasilne dezintegracije Jugoslavije krajem 20. stoljeća. Kako bi trasirao razvoj najuticajnijih srpskih mitova i  njihov uticaj na sadašnjicu Srbije, autor koristi različite izvore, od narodnih pjesama iz 19. stoljeća do književnih izvora iz kasnog 20. stoljeća.

Studija je organizirana u šest poglavlja, koja kombiniraju dobro informiranu analizu povijesnih događaja sa elokventim ispitivanjem formiranja raširenih srpskih nacional­nih mitova, te oblika i  mehanizama njihovog prenošenja do danas.  Autor ispituje proces kroz koji su dominantni nacionalni mitovi o nebeskoj, nedužnoj i napaćenoj Srbiji uticali na ponašanje Srba koncem 20. stoljeća. Nedovoljno poznavanje i  razumijevanje proturječnosti između mitoloških i racionalnih prikaza srpske prošlosti i sadašnjice, kako među samim Srbima tako i među kreatorima politike Zapada, autor iznosi kao krucijalni faktor u izbijanju razaraju­ćih ratova 1990-ih.

Ovu studiju odlikuje elokventan i elegantan stil i treba je posebno preporučiti stručnjacima i nestručnjacima koji nastoje spoznati stvarne mehanizme, pospješujuće faktore i uzroke izbijanja ratova u  1990-im.

Kao što i sam autor ističe, “oslobađanje politike od mitova, laži, deluzija i  krajnje neopravdavajućeg neznanja, nije dužnost samo Srba. To je  univerzalna obaveza”. Majstorska i   senzitivno napisana knjiga Branimira Anzulovića čini vrijedan doprinos u pravcu ispunjavanja ove obaveze.

Knjiga je promovisana u okviru programa „Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“, u organizaciji JU Bosanski kulturni centar TK, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, JU Specijalna biblioteka Behram-beg, Udruženje građana “Prosvjetitelj”, Centar za multidisciplinarna istraživanja i neformalna grupa građana „8372 za Srebrenicu“. U ime organizatora prisutnima se obratio Admir Muratović, direktor Biblioteke „Behram-beg“.

Program sjećanja se nastavlja u srijedu, 10. jula mirnom šetnjom “8372 za Srebrenicu” (18:30) i završnim programom na Trgu slobode (20:50) kojima će biti i okončane aktivnosti ovogodišnje manifestacije.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

 

 

 

Komentari

Komentara