U Tuzli počelo obilježavanje Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima

Spread the love
Rental Travel

U svijetu se od 12. do 18. novembra obilježava svjetska sedmica svjesnosti o upotrebi antibiotika. Ove godine aktivnostima u povodu obilježavanja sedmice svjesnosti o antibioticima pridružila se i Tuzla. Juče je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana konferencija na kojoj su učešće uzeli ljekari i mikrobiolozi iz BiH, kao i udruženja studenata medicine i farmacije.

Reha Centar

Kako je istaknuto na ovom skupu 700.000 osoba godišnje umire zbog infekcija uzrokovanih multiplorezistentnim bakterijama.

”Na žalost imamo preveliku i nepotrebnu potrošnju antibiotika koja dovodi do antimikrobne rezistencije, a to do problema u liječenju teških infekcija. Predviđanja govore da bi do 2050. godine moglo biti 10 miliona smrtnih slučajeva zbog antimikrobne rezistencije, odnosno infekcija izazvanih s multiflorezistentnim slojevima bakterija”, istakao je ovom prilikom prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se iracionalno propiše preko 40 miliona lijekova, a organizatori današnjeg skupa navode da bi, ako se taj trend nastavi, moglo doći do pojave većeg broja mutiranih sojeva mikroorganizama koji su, kažu, otporni na postojeće antibiotike, a farmaceutska industrija do novih sve teže dolazi. Zato je vrlo važna uloga farmaceuta u izdavanju antibiotika koji se prema zakonu izdaju isključivo uz ljekarski recept.

Prim.dr. Aldina Ahmetagić, načelnica Zavoda za kliničku farmakologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla je istakla da se u ovoj ustanovi antibiotici propisuju isključivo prema antibiogramu. “Edukacija stanovništva je neophodna jer neke osobe antibiotike uzimaju i kada osjete neke bolove ili imaju temperaturu”, kaže dr. Ahmetagić.

Tokom stručnog skupa naglašeno je da cijela zajednica mora posvetiti veću pažnju ovom problemu, te da će ovogodišnje aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima u TK biti samo početak veće i značajnije kampanje.

U povodu “Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima” za danas, 13. novembr 2018. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u Edukativnom centru Klinike za zarazne bolesti, planirana su edukativna predavanja za ljekare specijalizante.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara