Tuzlanski SDP na velikom ispitu: Stabilnost ili avanturizam

Spread the love
Menprom

Nakon što je aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović suvereno izborio zastupnički mandat u  Parlamentu Bosne i Hercegovine, Tuzla i Tuzlaci će po svemu sudeći (osim ako se ne dogodi neko čudo i Jasmin Imamović odbije potvrditi svoj mandat CIK-u BiH), ponovo na izbore, ovaj put prijevremene, na kojima će se birati novi gradonačelnik Tuzle.

Reha Centar

Niko od zvaničnika tuzlanskog SDP do sada nije javno govorio o novom kandidatu ove stranke za poziciju gradonačelnika ali čaršija zna puno pa se u posljednje vrijeme u „gradu na zrnu soli“ pominju dva imena, Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu i Alen Kapidžić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla.

Nije tajna da rukovodstvo ove stranke, koja slovi za najdemokratičniju stranku, u kojoj se odlučuje po principu „jedan čovjek jedan glas“, još uvijek nije pokrenulo proceduru izjašnjenja članstva i ostalih organa stranke o kandidatima za poziciju gradonačelnika Tuzle kako je to do sada bio slučaj pa čak i sa Jasminom Imamovićem.

Dok članstvo SDP-a Tuzle čeka da kaže šta misli, nezvanično se špekuliše kako vrh tuzlanskog SDP-a već priprema teren za kandidaturu Zijada Lugavića za poziciju gradonačelnika Tuzle.

Kako saznaje naš izvor blizak SDP-u najveći problem oko izbora novog kandidata predstavlja podatak kako najveći dio članstva SDP-a želi Alena Kapidžića dok stranački vrh prednost daje Lugaviću.

Ono što smo još uspjeli saznati danas je da je Alen Kapidžić podnio pismenu ostavku na mjesto predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću pa smo telefonom kontaktirali Kapidžića i upitali ga da li je to tačno i ima li to veze sa njegovom kandidaturom za gradonačelnika Tuzle?

„Da, tačno je da sam podnio pismenu ostavku ali to nema veze sa kandidaturom za gradonačelnika Tuzle, o tome odlučuju organi stranke“- kratko je odgovorio Kapidžić.

Nije tajna da je Alen Kapidžić omiljeni lik u stranačkim ali i čaršijskim krugovima Tuzle kao ni to da i Zijad Lugavić ima svoje prednosti i bogato iskustvo u gradskoj administraciji.

Hoće li tuzlanski SDP krenuti u siguran izbor kandidata ili avanturu ostaje da vidimo, čeka se i mišljenje članstva i zvaničan stav organa stranke, ali kako god odlučio SDP Tuzle treba imati na umu da je opozicija u Gradskom vijeću sve brojnija i glasnija i da će sada, više nego ikad, pokušati iskoristiti ovu priliku kada nasuprot njih ne stoji Jasmin Imamović koji je suvereno dobijao sve izbore do sada na kojima je bio kandidat.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara