Tuzlanski osnovci na Međunarodnom festivalu lutkarstva osnovnih škola u Novom Sadu

Spread the love
Menprom

Amela Tučić, Aldin Salihović, Mujo Hasić, Azur i Azra Isanović, svi učenici Osnovne škola „Solina“ sinoć su se vratili sa 20. FLUOŠ-a iz Novog Sada, zadovoljni svojim nastupom i predstavljanjem, ne samo svoje škole već i domovine.

Reha Centar

            U Novom Sadu je završen trodnevni 20. međunarodni festival lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ) na kojem su, osim 6 predstava iz Srbije-pobjednica regionalnih smotri,  učestovale i predstave iz Crne gore  iz Podgorice, Bosne i Hercegovine . Iz Tuzle, na FLUOŠ-u su se predstavili učenici  OŠ “Solina“,  te osnovci iz Sarajeva. Tuzlaci su, predvođeni svojim nastavnicama bosanskoga jezika Majdom Oreč i Vesnom Sabljak, izveli predstavu po scenariju Amele Isanović, Princ Maza protiv zmaja Graje, koji promoviše nenasilnu komunikaciju,  knjigu i poeziju kao put u rješavanju problema i prevazilaženju strahova.

OSNOVCI

Za djecu je ovo bila prilika i da putuju, druže se, upoznaju druge svjetove i kulture , uče od drugih i razmjenjuju iskustva.

Novi Sad je bio, kao i uvijek, divan domaćin, nakon prijema u Gradskoj gući grada Novog Sada, u uredu gradonačelnika i lutkarskog defilea kroz grad, prisutni u Pozorištu mladih imali su priliku uživati u  devet odličnih predstava, divnom koloritu lutaka i dječijeg umijeća.

OSNOVCI

       Moto ovogodišnjeg Festivala je „Uzmi lutku“ što lutku ističe u zemljama okruženja lutka izuzetno primijenjeno nastavno-odgojno sredstvo što pokazuje i 20-godišnja tradicija festivala. U pratećem programu Festivala namijenjenog nastavnicima-lutkarima i odraslima predstavljena je knjiga/metodički priručnik  magistrice Amele Isanović, Lutka u nastavi, koja je u svom obraćanju istakla da je radeći na ovom priručniku vođena željom i motom „da je samo bolje dovoljno dobro za djecu“  a da je lutkarstvo u nastavi jedan siguran i provjeren put ka tom boljitku.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: