Transplantacijski tim matičnih ćelija hematopoeze izveo još jednu transplantaciju

Spread the love
Rental Travel

Transplantacijski tim matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u toku prva dva mjeseca tekuće 2021. godine, uradio je tri transplantacije matičnih ćelija hematopoeze. Danas je urađena treća po redu autologna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.
Prema riječima načelnice Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze, prof. dr. med. sc. Aide Čustović Arnautović, pedesetdevetogodišnjoj pacijentici, koja se na pomenutoj klinici liječila od multiplog mijeloma, urađena je autologna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.
“Kod pacijentice je bolest bila u uznapredovalom stadiju, gdje su promjene zahvatile koštani sistem i kičmeni stub, zbog čega je pacijentica bila nepokretna. Primjenjena je update terapija nakon čega je bolest uvedena u stanje remisije. Potom se pristupilo afereznom postupku pri čemu je prikupljen optimalan broj CD34+ (matičnih ćelija), nakon čega je liječenje završeno transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze. Transplantacija je protekla uredno i pacijentica je stabilnog zdravstvenog stanja”, istakla je prof. dr. med. sc. Čustović Arnautović.

Reha Centar

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara