Sud i Tužilaštvo BiH najoštrije osuđuje pokušaje grubog političkog pritiska

Menprom

Najoštrije osuđujemo pokušaje grubog političkog pritiska na rad pravosudnih institucija na državnom nivou koje, u skladu s važećim zakonima, provode aktivnosti iz svojih nadležnosti. Sud i Tužilaštvo BiH neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija koje su nepokolebljive u namjeri da procesuiraju sve one koji su, svojim radnjama, došli u sukob sa zakonom. Tu niti može niti će biti bilo kakvih izuzetaka.

Reha Centar

Navodi se ovo u zajedničkom saopćenju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje su izdali „povodom neprimjerenih i ničim utemeljenih optužbi“.

Iz SBB-a poručili: Niko neće uspjeti da nam podmetne svoje političke leševe

Potpuno je neprimjereno da političke stranke na ovako otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužilaca i sudija. Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska.

Naš mandat nije da ispunjavamo bilo čije želje, nego da provodimo zakone ove zemlje. Stoga, ovom prilikom, pozivamo pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmjere na političke, socijalne i ekonomske reforme i ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH kako bi nesmetano radili svoj posao“, stoji u saopćenju.

„Nije u redu zalagati se za vladavinu prava i obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom samo kada je riječ o procesuiranju predstavnika drugih političkih stranaka. Neodgovorno je neprimjerenim saopćenjima slati poruku javnosti da je riječ o ‘montiranim procesima’ i na taj način unaprijed obeshrabriti potencijalne svjedoke.“

Ove pravosudne institucije navode kako niko nema pravo da, koristeći se utjecajnim položajem i jakim medijskim sredstvima, u javnosti kreira sliku pravosuđa koje tobože nasumice privodi i procesuira nedužne građane ove zemlje.

Svi oni, koji pošteno rade i žive od svog rada, nemaju niti jedan razlog za strah od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potpuno smo sigurni da mirno spavaju. Oni pak drugi, koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon, svakako imaju razloga za zabrinutost. Sud i Tužilaštvo BiH nemaju namjeru odustati niti podleći pritiscima ma od koga dolazili.

Odlučnije nego ikada nastavljamo borbu protiv svih krivičnih djela iz naše nadležnosti, uz potpuno poštivanje pravila, procedura i zakona države Bosne i Hercegovine. Krivični postupak koji se vodi bit će proveden neovisno i prema najvišim pravosudnim standardima i niko neće moći, političkim pritiscima, utjecati na njegov krajnji ishod“, zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: