Stranka za BiH na Tuzlanskom kantonu obilježila svoj 20. rođendan (FOTO)

Spread the love
Rental Travel

U sali Općinskog vijeća u Sapni održana je svečana sjednica Kantonalnog vijeća Stranke za BiH TK-a povodom 20. godišnjice Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu osnovana je prije 20. godina, tačnije, 13.aprila 1996. godine u Sarajevu. Stranka za Bosnu i Hercegovinu nastala je kao otpor i reakcija na prisutne procese razgradnje države.

Reha Centar

BESIM IMAMOVIĆ

STRANKA ZA BIH TK

U proteklom periodu, u najširoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, SBiH je postala prepoznatljiva kao demokratska, multietnička stranka, koja se zalaže za izgradnju Bosne i Hercegovine kao suverene države ravnopravnih građana i naroda.

STRANKA ZA BIH TK
U centru našeg interesovanja jeste čovjek, pojedinac, slobodan građanin u svakom pogledu, na svakom dijelu teritorije države Bosne i Hercegovine. Politika SBiH je konzistentna jer je zasnovana na temeljnim principima slobode čovjeka. Uvijek smo se zalagali za jačanje institucija sistema koje su temelj za ostvarivanje svih prava, svim građanima Bosne i Hercegovine. Naš program nije zasnovan na frazerskim i dogmatskim principima, već na konkretnim interesima građana i države. Stranka je uvijek potencirala individualna prava ispred grupnih, naročito etničkih interesa. Na prvom mjestu je očuvanje naše države, Bosne i Hercegovine.

MIRNES GUŠIĆ
Stranka za BiH aktivnom politikom spriječila je razgradnju države Bosne i Hercegovine

Stranka za BiH zaustavila je kroz institucije sistema, sprovođenje tzv. „Aprilskog paketa“, kojim je bila pružena mogućnost poslanicima iz jednog entiteta da na Ustavan način, kroz tzv. entitetsko glasanje, potpuno blokiraju uspostavu, rad i funkcionisanje državnih institucija i organa.

STRANKA ZA BIH TK

Koliko smo bili u pravu potvrdili su, svojim eksplicitnim stavovima, aAerički Kongres, Vijeće Evrope, Evropski Parlament, Evropska Komisija i Venecijanska Komisija.
Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se mijenjaju historijske činjenice koje se odnose na karakter rata u Bosni i Hercegovini. U periodu 1992. – 1995., na Bosnu i Hercegovinu izvršena je direktna vojna i politička agresija iz Srbije, Crne Gore i dijelom Hrvatske. Politike i režimi ovih država u to vrijeme sračunato su, perfidnim metodama, htjeli raskomadati državu Bosnu i Hercegovinu i od nje napraviti, na tzv. „etničkim prostorima“, srpskim i hrvatskim, ratni plijen za političke kuhinje iz centara moći koji su diktirali tokove agresije na Bosnu i Hercegovinu.

AZRA ZAHIROVIĆ
Stranka za BiH zalagala se za decentralizaciju Bosne i Hercegovine, i organizaciju države na univerzalnim ekonomskim principima. Na organizaciju države u pet regija, a to su: Sarajevska ekonomska regija, ekonomska regija Centralna Bosna, ekonomska regija Sjeveroistočna Bosna, ekonomska regija Sjeverozapadna Bosna i ekonomska regija Hercegovina.

STRANKA ZA BIH TK

Posebnu pažnju, na konkretan i studiozan način, davali smo i davat ćemo porodicama poginulih pripadnika naših odbrambeno – oslobodilačkih jedinica u borbi protiv agresora.

Radili smo i radit ćemo na školovanju, obrazovanju, odgoju pripadnika mladih generacija, kojima treba otvarati konkretne životne perspektive i motivisati ih za opstanak u domovini.
U proteklom periodu zalagali smo se za razvoj i jačanje kulture, kao zajedničke tekovine svih građana Bosne i Hercegovine, jer smatramo da kulturno bogatstvo treba učiniti sastavnim dijelom vizije općeg blagostanja u Bosni i Hercegovini.

STRANKA ZA BIH TK

Neprekidno ćemo raditi na povezivanju sa svim naprednim i demokratskim državama u svijetu i boriti se protiv izolacije i zatvaranja, te pristupanju onim opcijama koje propagiraju etnonacionalističke i antibosanskohercegovačke političke grupacije i pojedince koji djeluju u tom smjeru.

MIHAD SAKIĆ

STRANKA ZA BIH TK

STRANKA ZA BIH TK

STRANKA ZA BIH TK

STRANKA ZA BIH TK

 

Press služba Stranke za BiH TK

Komentari

Komentara